Zviri i beštije

Oke, i par dobrih ljudi..

 

Vjerojatno jedna od ponajboljih štučjih voda trenutno u  Hrvatskoj, a  definitivno voda sa najboljim i najjačim  marketingom trenutno u Hrvatskoj nalazi se u Donjoj Drenčini između Petrinje i Siska i ima upečatljivo ime- Zvirište.

jezero zviriste

Zvirište je nekad plavila Kupa i uvijek je bilo dom štuka koje bi ulazile sa vodom, no izgradnjom nasipa to prirodno poribljavanje je stalo pa je ekipa iz Ribolovne udruge Petrinja- C&R jezero Zvirište nastavila raditi na tome da je Zvirište uvijek puno štuke.

lake pike

Ne mogu  ne sjetiti se svog prvog posjeta tom jezeru i postarijeg gospodina kojeg su za cijelo vrijeme ispisivanja karata mučili vjetrovi da bi se na kraju ponosno pohvalio da je obilno ručao graha i repe. Trudio sam se ne smijati se, ali nisam se mogao suzdržati.. Robi i Miro su doslovno vrištali.

Danas Zvirištem pušu drugi vjetrovi i dojam je da ga se čuva, pazi i brine o njemu daleko bolje nego svih  tih prijašnjih godina i izgleda bolje nego ikad. Doslovno nema 10 kvadrata vode koji ne izgledaju kao da kriju gladna usta puna oštrih zuba. A i domaćin će vas ovaj put, svaki put, znati uputiti u to što se događa na jezeru, tj koje varke čine razliku. Pri tome ne mislim na marku, već vrstu, mada je Dugi točno precizirao par modela..

Za posjet Zvirištu i krštenje nove Minn Kote i RoyPowa smo Krmpa, Nime, Kruz i ja izabrali Uskrsni ponedjeljak i ako je ribolov bio spor, nismo otišli razočarani. Da smo izvadili sve što je bilo oko udica i na udicama, bilo bi i iznad očekivanja za početak sezone i vremenske prilike i neprilike.

royPow baterija aku

Ribolov je počeo tako da je Krmpa  na praktički prvom izglednom mjestu maznuo ribu na Sakurinog Cajuna i zacementirao moj plan o bacanju chatterbaita i spinnerbaita uzduž i poprijeko dok nešto ne stisne ili ne poprati. Iako je rekao da je griz bio ko da je prešo preko trave, ostajem pri baci-vuci ideji. Za slučaj praćenja je tu bio drugi komplet sa nekim od twitcheva koji bi trebao odraditi ono što power fishing nije.

jezero spin stuke

Na gume ni ne pomišljam, premda sam svjestan njihovih prednosti u dane kad je riba neraspoložena, ali nisam u sezonu želio ući umirući sa silikonom na wormici pa makar se ne upisao.

lure box rapala adusta candies

Budući da se činilo da je riba aktivna, uz favorite u obliku Cajun CBa i KVD SBa, dosta sam bacao i nove Rapaline chattere/bladed jigove, V-pike i V-perch. Fina vibra i konkretne udice krase  oba modela i mnoge će štuke i bassevi završiti ispred objektiva kad se uvjeti poklope.

lure rapala v-pike bladed jig

Da je štuka postala riba od tisuću zabačaja čak i na Zvirištu pokazao je Kruz, koji se nakon par fulanja sljedeći upisao i opet na chatterbait. Pogled na ulov i Krmpin sažvakani L16 mi je dao snage taman da izdržim do roštilja koji smo pojeli u poluvremenu.

kruz pike

U drugo poluvrijeme dakle ulazimo puni snage, ali svejedno sve manje bacam SB i CB, a sve više twitcham, da bi na kraju i na Addyctu i na Distant Sniperu bili vobleri.

Nimac kad više ne zna šta će baca Idrinog miša i to mu i ovaj put donosi upis.

jezero stuka

Već je 7 navečer, već mi je lagano pun k svega, rame mi od cjelodnevnog bacanja doslovno otpada, kunem se na glas da ću ak se ne upišem svaki dan na Ontario dok ne zveknem štuku. Jedna napokon udara čvrgu RSJu 115, ja udaram kontru i spašavam se.

Krmpa ju sači iz prve praktički, a ova se, da mi dodatno napakosti, jer nije mi bilo dosta paćenja cijeli dan, 3-4 puta okreće oko svoje osi u, srećom, gumiranom podmetaču.

U operaciji oslobađanja štuke od mreže, mreže od troce, troce od štuke itd, stradava i troca i mreža podmetača, stradavaju i majke i očevi i bogovi, ali štuka skoro pa neozlijeđena, jer dobila je tek jednim krakom troce u gornju čeljust, odlazi nazad u vodu. C&R na vrhuncu, jednako kao i izmišljanje novih psovki..

lake pike fishing zviriste petrinja

Hoćemo li opet doći?

Naravno da hoćemo. RoyPow je na 90% kapaciteta nakon cjelodnevnog vozikanja po Zvirištu, elisa Minn Kote ko nova, a i mi ćemo bit, evo ja sam već zaboravio kako je to kad ti rame odumire..

jezero zviriste petrinja

Napisao Goran Pišćak NoName

Fotkali Nime, Krmpa, Kruz i NN