Uhvati ritam

 

Ide jesen, dolazi vrijeme spina štuke, pravo vrijeme za predstaviti par zanimljivih  varki namijenjenih upravo zubatoj gospođi.

Rapala je prije 2 godine, čini mi se, u krilu X-Rap familije izbacila 2 hibrida: Otusa i Peta, da bi prošle godine Otus i Peto dobili i manje verzije, prilagođenije našem podneblju i poimanju veličine varalice za štuku.

Iako će svaki raubšicer bez razmišljanja okačiti klena od 25 cm, ili babušku veličine dlana na trokuku, rijetko koji špiner će se nahitavati varkama tih gabarita.

U prvotnoj inačici, koju su Skandinavci dočekali sa oduševljenjem, Peto je imao 20 cm i 83 g, dok se Otus, zbog repa, protegao na 25 cm i težio okruglih 90 g. Aman taman za neki XXH casting set. U drugom izdanju, Peto ima 14 cm i 39 g, Otus 17 cm i 40 g. Puno pogodnije za spin setove koje većina nas još koristi..

rapala otus

Otus i Peto imaju tijelo od plastike na koje je pričvrščen gumeni rep i u principu su  iste varalice, samo su im repovi odrađeni na 2 fore, u shad, ili curl formi. Ribica i tvister na hrvatskom.

rapala peto

Peto je zamišljen kao alat za brzo pretraživanje terena. Tom repu treba brže vođenje da bi se pokrenuo i tjera vas da ga brže vodite, samim tim i pretražite više terena i poberete one aktivne štuke. Peto je varalica koja radi za vas bez puno kemijanja i razmišljanja. Baci, vuci, stisni kontru po potrebi.

rapala otus x

Otus je igračka. Okej, možete ga voditi pravocrtno i ravnomjerno, ali ako ništa drugo, bar usporite da taj zavodljivi rad velikog tvister repa dođe do izražaja. Vođen sa pauzama, ili stop and go tehnikom daje svoj maksimum. Otus tako i tako je varalica za teže uvjete i letargične štuke, kojima treba ono nešto da ih pokrene. Masivni rep koji radi i pri najsporijem povlačenju u kombinaciji sa tijelom koje se valja s boka na bok je upravo to. Može običan štap i rola, ali još bolje, bar je moje iskustvo takvo, radi vođen multićem stop and go tehnikom. Uz sve navedeno, radi  otklone lijevo-desno.

rapala baitcaster

Kao i Otus i Peto, i Super Shadow Rap je prvo zaživio u većoj verziji od 16 cm i 77 g, da bi ove godine došao u manjoj izvedbi od 11 cm i 38 g. Ovaj plastikaner, iako opremljen kljunom, savršeno glumi jerk vođen adekvatnim priborom. Dakle, jednolično povlačenje pri čemu se valja s boka na bok je oke, ali cimanje vrhom štapa, ili stop and go vođenje (opet s multićem) je, meni osobno puno bolja opcija.

rapala super

Za ljubitelje pravih jerkova, tu su Haku i Twitching Rap. Haku je imao svoje predstavljanje na Spinerima, TwR će ga dobiti. Za sada tek info da svojim gabaritima (12 cm, 53 g) predstavlja srednje velik jerk koji se lakoćom može voditi i ´normalnim´ spin priborom.

rapala twitchin rap

Filmić sa Rapaline stranice na linku..

https://youtu.be/ZUPheMvRSPY