Sjenke

rapala metar

Rapala je kroz godine imala par uspješnih serija varalica, koje bi onda iz sezone u sezonu nadopunjavala. Tako imate BX seriju, koja je počela sa BX Minnowom, a  čija je zadnja članica jedna žaba, ili onu nastalu od X-Rapa, koja danas pokriva sve što si možete zamisliti, od pastrva, do tuna.

Shadow Rap serija za sad broji, čini mi se, 10 modela i probat ću ih ukratko opisati, na nagovor Ajkule, a i zato jer se unutar serije nalazi par modela koji su mi sjeli  i pokazali se super lovni.

Najmanji, meni i najdraži, je Solid. Punim imenom, Shadow Rap Solid Shad sa svojih 5 cm i 5,5 g izaziva podjednako dobro grgeče tek nešto veće od sebe, kao i 10, ili 20 puta veće predatore. Iako ga karakteriziraju kao brzo tonućeg, nije kamen, a najbolji način vođenja je tvičanje. Sitnije, jače, ovisi o situaciji na vodi, a boja bez koje ne idem na vodu je wakasagi. Nebitno koja je voda, ili ciljana lovina. Ništa manje bitno je da se ovaj mališan za jedno ljeto učvrstio u startnoj postavi, a ko me zna, zna da ima svega po kutijama.

rapala solid shad bluegill

Shadow Rap 7 cm je još jedan tehničar, nešto lošijih letačkih sposobnosti (5 g na 7 cm), ali kad riba traži puno akcije u malo prostora, skoro pa na mjestu, sedmica je bolji izbor od Solida. Boja ima više nego dovoljno, tek ću spomenuti Live Smelt jer je a) nova i b) izgleda odlično. Nekako preferiram prirodne boje  na manjim tvičevima pa su mi i sedmice mahom takve, mada se među njih provukao i jedan Haymaker. Uopće je glupo pisati što lovi jedan dobro ugođeni vobler od 7 cm, ajmo samo reć da su i na Solidu i Sedmici troce koje će istrpiti i daleko veće ribe od ´predviđenih´.

rapala shadow rap 07

Shadow Rap Fat Jack i Shadow Rap Jack Deep (4 i 5 cm/ 4 i 6 g) su mali dubokoronci koji lakoćom dosežu 3 m dubine, što sam saznao na teži način, čitaj kad je stariji brat zacvikao među kamenjem, ili zapeo za armaturu na mom ljubljenom slapu. I tako 2 puta. Tako da će za pravi test sačekati neke kontrolirane uvjete, ili da ekipa iz Dugog Sela skuži da je 100 kn jako puno za dnevnu kartu na Savi pa da ih prošećem po otocima i sprudovima.

IMG_20190414_175846-01-01

Sa Shadow Rap Shadom je sve počelo, kad se radi o meni. 9 cm dug i 12 cm težak, podjednako dobro se pokazao u plićoj i dubljoj verziji. Meni je dublja verzija draža, ali plići ekipa puno više skida sa zida, čitaj kupuje. Više o ovom univerzalcu na linku

http://spineri.com/shadow-shad-rap/

O ´normalnom´ Shadow Rapu, onom duljem, mršavijem, elegantnijem, nikako da napišem koju. Znam da ekipa rastepava na njega po moru i znam da je ovo proljeće rastepavao štuke po Orešju. Lopoča još nije bilo i tu je ovaj super sporo tonući tvičer bio na svom terenu. Cim, cim, pauza i žvajz.. Daj peanke.. Deep verzija mi je i opet draža, ako zbog ničeg, a onda zbog Lokvarskog i trolanja..

http://spineri.com/ljepotice-i-trolovi/

Ah, da, 11 cm i 13 g u obje verzije.

Goran Piscak fishing in Croatia

Za kraj priče o Sjen(k)ama, tu su 2 zalogaja za štuke. Super Shadow Rap se u prvoj rundi radio samo u 16-centimetarskoj inačici, da bi prošle godine dobio i onu od 11 cm, pogodniju za naše podneblje, ili stanje uma, kako god. Kruz nam je nedavno pokazao kako se lovi Super Shad Rapom. Za nekih 3-4 sata, s tim da nije bacao samo njega, je maznuo 6-7 štuka. A ako se pitate koja boja je najboja boja, i Mrva i Kruz se slažu da Olive Green nema premca.

rapala super shadow

Treća odozgora, nema na čemu.

 

Goran Pišćak NoName