Shadow & Fight

 

Nakon Distant Snipera, jednako  dalekih obala i super laganih sanjara, na red su došli  i ne tako lagani Max Fight i Shadow Blade.

Rapala_shadow_blade_4

Ove štapove opasnih imena Rapala je odlučila ponuditi u  ´oko 100 eura´ cjenovnom rangu, koji je dolaskom eura postao nasljednik svima dragog  ´štap oko 500-600 kuna´ ranga.

Dok je Shadow Blade zamišljen kao ´kontinentalni´, Max Fight je okrenut moru.

Rapala_max_fight_spin

Jer ne možeš Sephiom lovit bolene, niti Classic Countdownom brancine, npr.. Srećom pa ni Jurici ni meni to nitko nije rekao na vrijeme.

Ali oke, došla su takva vremena da nam ribolovna industrija želi uzeti svaki euro koji može, a na nama je da odaberemo koliko ćemo  i na što ćemo te iste eure potrošiti.

Najveća razlika između Bladea i Fighta je u kozmetici. Dok je Blade ajmo reći više klasičan, crne boje i sa nešto pluta, Fighter je odrađen modernije, u nijansama plave i definitivno je upečatljiviji. Ono zajedničko im je Fuji oprema.

Rapala_max_fight_244Rapala_shadow_blade_244

Realno, oba  će se savršeno snaći i u slanim i u slatkim uvjetima, boćata voda uključena, jer blankovi su poprilično slični- konkretni i moćni.

Pa će tako ´kontinentalni´ Shadow Blade 2,74/21-77 npr, nakon što privede štuku na Mrzloj  jednako uspješno privesti i palamidu na riječkom lukobranu I to na istu varku, Shadow Rapa u ALB dekoru npr. I to u razmaku od sat vremena.

rapala shadow

Jednako tako će morsko plavi Max Fight 2,74/21-77 nakon što odradi aktivni godišnji u Poreču  odradit i smuđa sa špornja u Aljmašu na lijepom plavom Dunavu za vikend..

Zašto to pišem?

Od Mrzle do mora nema ni 50 km pa je scenarij štuka/palamida u sat vremena skroz realan, od Poreča do Dunava je 500+ i rijetko kome će se nakon aktivnog godišnjeg i vožnje od 500 km po gužvi petkom odmah htjeti na Dunav pa utoliko vikend..

SB i MF su u bilo kojem dijelu ove naše i bilo koji dan u tjednu dugi 2,74 metra i deklarirano bacaju od 21 do 77 g.  Dunav, Drava, Dugi Otok, Duga Uvala, ..  Ili ako ćemo na A, Antenal, Aljmaš, njima svejedno.

Ako ćemo baš u detalje, kontinentalni se doima nešto finiji, ali shvatite to uvjetno, jer i plavi i crni su zamišljeni kao ozbiljni alati, u konkretnijim težinama bacanja (14-42 i 21-77 g) namijenjeni skroz  ozbiljnim ribama, tj varkama i uvjetima.

Rapala_max_fight_spinning

Isto tako, Shadow Blade porodica je šira i broji 18 modela koji počinju od 1,82 m i protežu se sve do  3,04 m. Max Fight u fajt kreće sa  2,13 m i također završava na 3,04 m, no dok kontinentalac ima neke L i ML elemente, oznaka snage kod Fightera kreće od M. Utoliko ih je i manje u ponudi- njih 12.

rapala shadow blade max fightovi

U globalu, ovo su poprilično univerzalni blankovi, snagatori koji trpe i udarce ispod pojasa i malo grublje ponašanje. Udaranje po kamenju, bilo onom na riječkom lukobranu, ili onom na špornju na Dunavu se NE podrazumjeva, kao ni kutovi (kutevi?) preko 90°. Vrijedi za sve štapove, ne samo za Fighta i Bladea.

Stalkanje šarana već može, ne sa svim štapovima, već sa Fightom ili Bladeom. Autor fotki koje sam iskoristio za priču o Maxu i Shadowu Davor Karaula ih je priveo nešto koristeći upravo Shadow Bladea.

rapala shadow

Toliko o rapalkama što se štapova tiče za ovu godinu, nadam se da će nagodinu onaj crveni napokon  dobiti zeleno svjetlo..

Natipkao Goran Pišćak

Pofotkao Davor Karaula