Riganje

 

..ili prvi dio priče o raznim vrstama montaža varalica od meke plastike/gume/silikona na udice..

 

Na početku bijaše klasična jig udica, sa klasičnom okruglom glavom, onda su u priču  ušle erie bulje, darterice, Orkine sanjke, stand upice, fish headovi, itd, itd, itd. Bez obzira na oblik otežanja, montaža je najklasičnija moguća. Veličina udice se bira tako da vrh izlazi između prve trećine i polovine mamca, a težina udice ovisi o više faktora: dubini, prezentaciji, brzini struje, a nekad i vjetra.

Wormice su svojim dolaskom na ove prostore izazvale pravu malu revoluciju, jer se ta guma sada mogla zabaciti i u lopoč i potopljeno drvo. Ili cijelu šumu.

drvece

U počecima su to mahom bile ´plitke´ wormice, koje su bile oke za Sluga, FinSa i klasične wormove, ali je bilo problematično montirati debeljuškaste silikonce. No mi koji smo prigrlili (r)evoluciju smo se snalazili.

Pojavom otežanih, a zatim i EWG wormica, koje su danas daleko zastupljenije od ´klasičnih´, spin je dobio jednu sasvim novu dimenziju.

Pojavom interneta, ma koliko spor bio u počecima, informacije su postale dostupnije nego ikad, ponuda  sve bolja, montaže sve zanimljivije, neke i lovnije i kraj tome se ne nazire.

rig udice

4 montaže koje su postojale i prije interneta su Carolina, Drop Shot, Texas i Wacky. Abecednim redom. Uz onu najjednostavniju koja podrazumjeva silikonac piknut na (neotežanu) worm udicu, a koju Ameri vode pod texas, to je ukupno 5 montaža koje spadaju  u abecedu spina i koje smo  vjerojatno svi bar jednom probali.

rig bass

Neko rig, Tokyo rig, Ned rig, Jika rig, Free rig, Inu rig, itd, itd, itd, neki su od trenutno najpopularnijih rigova na netu, dok  u praksi, na vodi i dalje prva petorka ima primat. Uz jednu digresiju u vidu flexi jiga.

riganje vmc flexi jig

Flexi jig bi se mogao okarakterizirati kao najbliži klasičnoj montaži na jig udici, sa tom prednošću da manje zapinje po lopoču, travi, ili granju, ako se koristi u kombi sa worm udicom. U čačkanju po kamenju se već ne snalazi toliko dobro, jer kao i klasična jig udica voli zacvikati. Zbog slobodne veze između udice i otežanja, silikon ima nešto slobodniji rad, pogotovo ako je smjesa od koje je rađen tvrđa, lopatica veća, itd. Zavisi od gume do gume pa je oke na to obratiti pozornost. Flexije u bojama i to  od tungstena ste mogli vidjeti u tekstu o SLDima- http://spineri.com/super-light-dreamers/

 

Bullet  olova, fiksirana stoperom tik do gume smanjuju slobodu gumi, a postoje i worm udice sa otežanjem naprijed za one koji ne vole puno kemijati.

rig violence

Bullet olovo je ujedno i zajedničko texas i carolina montaži. Razlika je u montiranju i ponašanju gume, tj prezentaciji.

rig bullet tex olova

Dok je kod texas montaže olovo  blizu ili tik uz  gumu, kod caroline je ono odmaknuto nekad pedalj, nekad dva, obično virblom. Iako  klasična texas prezentacija podrazumijeva da olovo slobodno ´šeta´ po predvezu, za čačkanje po granju, ili probijanje površinskog sloja guste vegetacije,  mnogi vole fiksirati to olovo tik uz udicu sa gumom. I to je jedan od razloga zašto se i dan danas u priboru kod starih iskusnjara uz bullet olova, udice i gume mogu naći i čačkalice.

rig texan light vmc

Ja osobno se, kod upotrebe lakših olova, volim poslužiti stoperima na predvezu i tako regulirati i slobodan hod i razmak između bulleta i udice. Sa metar i pol, dva metra  predveza i dva stopera, jednim ispred, a jednim iza olova i njihovim razmakom se može poprilično utjecati na brzinu propadanja silikona kroz vodeni stup, a pogotovo kad olovo dotakne dno.

riganje 13fishing texas worm

Ovo naravno igra do određene granice, tj težine bulleta,  jer  pri korištenju težih olova i nakon xy zabačaja fizika odradi svoje. Masa puta akceleracija i eto stopera pol metra dalje. Zato je  dobro imati i čačkalicu kod sebe, bez obzira koliko često perete zube. Ili nabiti 2 stopera iznad olova, dvaput je dvaput.

Za texas kažu da je dobar uvijek, bilo da želite brže doći do dna, ili zbog daljeg izbačaja. Naravno da to olovo utječe na ponašanje varalice koja ga prati, ako nikako, a onda u brzini tonjenja pa treba obratiti pažnju na odabir težine i raspoloženje riba. Nezaobilazan je u kombinaciji sa gustom vegetacijom na površini, nebitno jel to gusto polje lopoča, ili orašac kao na fotki.

orasac

texas rig punching

Carolina je nešto sofisticiranija, da se tako izrazim. I dosta rijetko ju koristim onako kako su je zamislili, ali i opet, u kombinaciji sa 2 stopera se lako od texasa napravi priručna carolina. Plus je što se čovjek može igrati sa razmakom između gume i olova, što sa klasičnom carolinom nije moguće.

Špreha je znači da se olovo virblom, ili stoperom odmakne od gume i tako uspori njeno propadanje na samo dno, gdje je i riba. Taj razmak može biti tek pedalj, a može biti i metar i više. I iako ćete po netu većinom naći wormove montirane na wormicu, i shadovi i kreature i rakovi odrađuju posao. A i ´gume´ rađene od plivajućeg materijala montirane na laganu udicu, VMC Texan Light, npr dobiju novu dimenziju.

Iako ameri pišu da se nakon zabačaja sačeka da olovo potone pa se pokupi višak špage/najlona i onda se štapom povuče pol metra metar, opet se sačeka da to sve sjedne pa se opet pokupi višak i tako u krug, s carolinom se može igrati na više načina. Probajte samo u metar (bistre) vode voditi gumu ispred koje je na pol metra-70 cm teže olovo (15-20g) i gledajte kako se guma ponaša kad olovo padne na dno nakon što ste malo jače cimnuli špicom štapa.. Nebitno jel na udici worm, ili shad, bitno da je kolko tolko mekan i da udica ne prelazi polovinu tijela..

Što se olova tiče, to ne mora nužno biti bullet, može biti i obična klizna suza, pogotovo kod caroline. Kod texasa bullet bolje izgleda kad je nabijen tik uz udicu/varku. Zgleda kompaktnije. Nadalje, i tungsten i bakar i mesing su  tvrđi od olova pa i bolje čitaju dno, a i jače ´zvone´ u kombinaciji sa perlama. I opet, staklo je tvrđe od plastike pa je kombinacija bakar/tungsten/mesing glasnija od kombinacije olovo/plastika.

rig spineri

Ta zvučna komponenta u mutnoj vodi zna odraditi posao.

rig vmc 7344ww

Wacky rig je prevarica koja dobrom starom Senku, ili bilokojemdrugom soft stick baitu daje novi život, ujedno i rig koji se ne koristi prečesto, ili ga bar ja nisam koristio prečesto. Sad kad sam se napokon dokopao weedless wacky veemcejki to će se promijeniti.

rig 7344ww vmc

Osnovna razlika u odnosu na klasičnu montažu na wormici je da je silikon slobodniji i živahniji, a ukoliko ga koristimo u kombinaciji sa silikonskim ringovima za pelete i trajniji. Što za silikonske ringove ne mogu reči pa ih je potrebno provjeriti nakon dan-2 korištenja. Silikon se zbog točke kačenja koje je na sredini ponaša totalno drugačije negoli kad je montiran na wormicu i u propadanju i u odizanju. A i sporije propada.

 

Btw.. Donedavno se otežani wacky rig zvao upravo tako i nije mi imao smisla, sad kad se zove Neko rig mi je zanimljiv, no o tome više  u drugom poglavlju riganja. Na fotki je tek brzinski način kako od wackyja uz pomoć duguljastog olova u sekundi napraviti neko.

rig neko

Drop shot montaža je mnogima poznata, neki su i odnijeli neke turnire na Lokvarskom upravo tom tehnikom, kad je gumu od 2 incha trebalo zabaciti 50-60 metara. Jer druga obala je uvijek bolja.. dropshot rig

 

Drop shot olova su ili valjčasta ili okrugla, dok se na (drop shot) udicu može napiknuti doslovno svašta. Od guma predviđenih za to, a obično je to neki od v-tail soft swimbaita, do osobnih favorita u vidu shadova. Iako predviđen za nekakvu vertikalu, kao što sam napisao već, odrađuje posao i s obale.

dropshot olova

Palomar je vjerojatno najkorišteniji čvor za spoj udice i predveza, a udaljenost olova od udice se tijekom ribolova da korigirati. Prednost DS tehnike je da se uz pomoć olova taj mamac može usidriti i u mjestu i animiranjem špicom štapa (pokušati) isprovocirati griz.

Nešto kao suspend vobler, samo ovo radi u mjestu. Valjda ga zato vole i štuke.

 

Ovo je bio uvod u riganje, o Tokyu, Nedu, Jiki i ostalima u nastavku.

 

 

Goran  MošMiNapiknutGumu Pišćak NoName