Riganje za entuzijaste

..ili drugi dio priče o raznim vrstama montaža varalica od meke plastike/gume/silikona na udice..

Dok ste se u prošlom tekstu mogli čitati o najpoznatijim montažama, ili kako po netu znaju napisati, jedinih 5 načina montaža koji vam trebaju, u  ovom tekstu ću predstaviti par fensi montaža/rigova koji su popularni vanka, a popularnost bi mogli steći i kod nas. Nije da ih ekipa već ne koristi, već ih želim približiti spinerskim masama. Jer eto nemam pametnijeg posla, travanj je, a vani sjeverac dere ko lud u trenucima dok ovo tipkam.

Neki rigovi su kompliciraniji, neki super jednostavni, ili zahtijevaju tek olovo da od neotežanog silikona dobijemo nešto totalno drugačije u prezentaciji pa krenimo redom.

Jika rig (čita se zika kolko sam skužio) je najlakše objasniti kao super skraćeni dropshot. Originalna verzija se sastoji od jednog ili  2 split ringa, moja na donjoj fotki je malo pojednostavljena. Čak je i split ring nepotreban.

riganje jika rig riganje jika rig spineri

Zašto  super kratki DS? Pa zato jer je princip sličan. Olovo je na dnu i sidri mamac, no on je u ovom slučaju tik iznad dna i ima neku slobodu.

rig tokyo spineri

Tokyo rig je zika sa olovom na žici, i opet nekakva izvedenica DSa, gdje je spoj udice i olova fiksni, kao i duljina. Zbog izvedbe, ta guma na wormici je slobodnija negoli kod Jike i odignutija od dna, kad je špaga/najlon napet naravno. Dok se kod Jike koriste olova sa virblom, Tokyo zahtijeva klizna olova, ili ona sa prorezom. Ekipa dosta koristi bullet olova, pri čemu profići preferiraju tungsten zbog, pogađate, izraženije zvučne komponente. U hrvatskom mulju je nebitno jel olovo, il tungsten. Već samom upotrebom ove tehnike dajete bassu šansu da vidi nešto novo, a znamo da su bassevi poprilično znatiželjni i vole probati nove stvari. Brancini koliko znam ništa ne zaostaju..

https://www.rapala.ca/ca_en/blog/why-you-need-to-fish-the-tokyo-rig-for-bass za entuzijaste, a i zato jer je najbolja špaga koju sam probao na zadnjoj fotki..

Ned rig se već pomalo udomaćio na našim vodama i proslavio plivajuće silikonce koje ekipa kojima su ti isti po kutijama pojeli sve druge i nije baš gotivila. Al čovjek uči dok je živ pa smo tako naučili da plivajuće silikonce treba držati u vrećicama i nema štete.

riganje ned rig

Ned rig je u principu montaža u kojoj je  guma, plivajuća po mogućnosti, napiknuta na istoimenu (ned rig) udicu. Realno, možete izravnat Orkine sanjke ak ih imate i dobri ste. Možete čekičem istuć običnu jig udicu, tj olovnu kuglu na njoj  i opet ste dobri.  Ja sam za potrebe fotkanja koristio kliješta i kamen da od obične okrugle glave dobijem palačinku.

ned rig twin minnow 13 fishing

Fora kod Ned riga je ta da  guma stoji pod 90° u stanju mirovanja. Ok, NR udica daje bolju, prirodniju siluetu, al lovili smo na sanjke i standupice i prije Neda, ko god Ned bio.

riganje orkine sanjke ned rig

Shaky head rig je slična špreha, udica i montaža su takve da i opet drže taj silikon pod nekim kutem, no zbog same prezentacije koriste se dulji wormoliki silikonci kojima se špicom štapa daje život. Net je pun ovaj rig vs onaj rig usporedbi i tekstova pa ko voli..

Free rig smo koristili a da nismo znali. Čak je i tekst izašao u Praktičnom..

borin rig

Fora je u olovu, suzi s virblom, koja lakše klizi po najlonu u odnosu na bullet. Isto tako je kompaktnija u zabačaju i leti dalje negoli texas. U odnosu na Jiku, koja se sastoji od istih komponenti praktički, daje puno više slobode gumi. Tj tamo negdje na kraju zabačaja od xy metara, kad je olovo već na dnu, guma je još u propadanju. Kad i ona sjedne na dno, ima opet (ovisno o duljini zabačaja i težini olova) ´slobodnog hoda´ dok ne dođe do olova.

riganje free rig

Isto je kad se jigne (jednom, dvaput, triput) štapom. Olovo opet završi na dnu dok (neotežana) guma lagano propada. To jiganje može biti oštro u visinu pri čemu se guma više udaljava od olova, ili nešto suptilnije, ovisno o raspoloženju ribe.

Neko rig je najlakše opisati kao otežani wacky. Iako po bijelom svijetu ima raznih otežanja za umetnuti  u gumu, prolazi i najobičniji šaraf, ili neko izduženo olovo. Ekipica iz VMCa je za ekipu preko bare napravila i otežanje sa laganom suknjicom.. Da im se nađe.

Ima par kombinacija, od udica samo i jedino za Neko, do nekih shema s wormicama.  Meni je najdraža ona sa udicom za wacky/dropshot, jer daje maksimalno slobode silikoncu i jednako bitno, ne moram imati 18 vrsta udica sa sobom. Isto tako bitno, uz pomoć olova se nabrzinu od wackyja napravi neko.

rig wacky neko how to

Kad, npr, skužite da velikousti baš hoće da cupkate po dnu dok dotični ne ogladni,  ili mu ne dosadi. Ima tih prefriganih basseva kojima je guma napeta dok tone, a kad dotakne dno izgube interes. To su isti oni koji poprate najbolji i najrealističniji twitch i onda ga pogledavaju sa svih strana dok ovaj suspenda, ali neće ga posaugati.  E pa ovakav ´plijen´ kojem je glava zabijena na dno, a repić veselo maše ih zna zainteresirati i natjerati na onaj posljednji korak prije kontre i drila.

Donkey rig namjeravam probati već par godina, tj otkad sam ga prvi put vidio, ali nikako da ga složim. Sad kad sam ga napokon navezao za potrebe snimanja bi mogao doći na red. Ne znam zašto ga zovu magarećim, al znam da je super zabavan i u principu jednostavan. Neka lasta na jednom kraju, druga na kraćem predvezu stopirana virblom prvog i let´s go, iđemo, iliti igranka može početi. Malo krući/deblji FC/najlon poželjan da se petljanje svede na minimum..

donkey rig

Inu rig je fakat za entuzijaste i one s viškom vremena. Zato sam ga i ostavio za kraj. Da vizualiziramo, ako ste ikad napikli glistu ili pijavicu na udicu i ova se počela frkati, skupljati i rastezati, vidjeli ste inu rig. Da bi to isto radila guma, to treba biti dobar komad gume koji će to moći odraditi, znači zaboravite 3˝-4˝  silikonce.

Jer treba ju probiti na 2-3 mjesta, treba plastična cjevčica kroz koju ide najlon, a kolko vidim ni trenutno ljepilo nije na odmet da ju fiksira. Pošto se spominju kutevi od 30°, i kutomjer dobro dođe..  Tu je još udica i eto Inu riga.

Jednom kad ga složite, mogli bi zaboraviti sve ostale rigove, jer ovo se fakat ponaša ko da je živo.

Goran Pišćak NoName