Buzzbait

Nakon CBa i SBa došao je red konačno i na BB.

Buzzbait.

buzzbait

I time bi priča o bass jigovima, bladed jigovima i wire baitsima trebala biti zaokružena.

I prije Delte  sam se družio sa buzzovima, ali bez punog povjerenja i samim tim  pretjeranog uspjeha. Tek tu i tamo bi se koji našao u kutiji, a varka ne lovi u kutiji ma koliko dobra bila. Sporadični ulovi davnih dana  na Trepotovima ili u nešto bližoj prošlosti na Boku kad bi se uvjeti kao poklopili su bili i ostali sporadični.

casted fishing strike king buzzbait

A špreha sa buzzbaitima, ono how-to, je u biti super jednostavna. Baci, vuci i ne kemijaj previše.

Ono bitnije, kada, e o tome se da pričat. Neko generalno mišljenje je da buzz najbolje radi po oblačnom, vjetrovitom, kišnom vremenu. Po uvjetima smanjenje vidljivosti. Utoliko ga i nisam koristio pretjerano, jer ko će kisnut u ovim godinama..

 

Kad mi je tamo dolje  prvi bass maznuo poprilično glasan buzz u pola bijela dana dok je sunce peklo na naj shvatio sam da tu i tamo treba preispitat rezultate pretraživanja na internetima..

bass buzzbait

Ono što je točno je da će buzzbait najbolje odraditi u plitkom i lagano zamućenom, ali je isto tako točno da će odraditi i hrpu reakcijskih grizeva u svim uvjetima. Pa i u podne na +30. I ne samo tamo dolje.

I kao što će SB i CB često isprovocirati reakciju, ne nužno i griz pa ćemo tu ribu u sljedećem zabačaju pobrati gumom ili voblerom, tako ćemo i buzzbaitom često isprovocirati ribu da se oda i pobrati ju nekom varkom. U ovom slučaju to je BX Frog.

stuka topwater rapala bx frog

Buzz je odličan reakcijski mamac, ujedno i jako dobar indikator aktivnosti ribe.

Da ne govorim da je super zabavan, provokativan i da se njime može pretražiti hrpetina kvadrata površine vode. Sporo i jednolično povlačenje mi se pokazalo kao najbolje. I pri najsporijem povlačenju svaki buzzbait je dovoljno glasan da ne prođe nezamijećeno.

strike king kvd toad buzz

Dok je bass poprilično precizan i rijetko promaši na površini, njeno veličanstvo štuka je totalna suprotnost. Pogotovo kad joj površinska varalica, nebitno koja, prođe točno iznad glave.

buzzbait bass

Obično to rezultira eksplozijom na površini kad je varalica već prošla. Kad je putanja malo tatlane ili varka dolazi iz daljega i ova se stigne nariktat, popratit i  nanišanit i krajnji rezultat je bolji. Bar kod onih iole naviklih na hranjenje na površini. One druge će i opet izletit 2 metra od varalice, makar ova nepomično ležala na vodi. Nismo svi talentirani za sve, a neke štuke su totalni antitalenti kad pričamo o gađanju na površini.

 

Od isprobanih, a dostupnih kod nas, Strike King KVD Toad Buzz je definitivno prvi koji ću preporučiti.

Solidno težak, daleko i stabilno leti, radi i pri jako sporom povlačenju, u vodi je zahvaljujući toj žabi umjesto suknjice savršeno okomit, tj ne okreće se na stranu i ima moćnu udicu koja ne prašta. Gospodin KVD je napravio odličan posao i ovaj put.

I moja draga Sakura ima konja za utrku. U Cajun seriji koja je poznata po super lovnim bladed jigovima i SBima, od sada su tu i buzzevi.

Bilo je i nekih Booyaha po dućanima, al svi koje sam našao su završili kod mene.

Kao i kod svih površinaca, tako je i kod buzzbaita odgođena kontra, ona koju udarate kad osjetite težinu na štapu, a ne kad vidite, tj mislite da ste vidjeli griz pod mus.

Kao što sam već napisao, nekad ni to nije dovoljno za fotku.

lon stuka buzz strike king

Što se role tiče, brži prijenos mi je draži, jer brže izvučem varku i vratim ju di treba ako riba fula. Iz čamca nemam ništa protiv multića, ali s obale definitivno preferiram  klasiku. Spherosa 4000 u ovom slučaju, na kojem je Sufixova plava Rapinova od nekih 30 lb. I kočnica je poprilično stegnuta.

buzzbait baitcaster

 

Za sve basseve u Hrvatskoj mi je Addyct ML dovoljan, kao i za prosječne štuke. On je tu negdje oko 35 g na 2,10 m. Za sve krave, svinje i krokodile bi to valjalo podebljat za 15-20 g, ako je teren čupav i poduplat.

buzzbait spin

Hint za kraj, one gumice koje feederašima drže mamac na udici jako su svrhovite i za BB i SB..

Goran Pišćak NN