Babaroga

Nakon Pepeljuge (http://spineri.com/pepeljuga/) evo par riječi i o jačoj i dužoj Dialuni.

2,90 m 8-45 g, ili 96M, gdje bi M komotno moglo stajati za murder(er).

Sve napisano za Pepeljugu vrijedi i za jači model, uz  koji dodatan plus u par kategorija.

dialuna m 96

Jedan od pluseva je balans. Kraće štapove i nije problem dovesti u balans, no štap dulji od 2,70 već je. To se obično rješava duljom drškom, dodavanjem tereta- kontra utega na kraj štapa, itd, što za sobom povlači veću težinu, otežano  vođenje varalica, pogotovo twitch voblera i topwatera. Uz težu rolu za kojom obično svi posežemo da bi (takav) štap koliko toliko doveli  u balans dolazi  i do jačeg umaranja tijekom dužeg ribolova.

Dialuna 96M na svojih 2,90 m teži tek 140 g (vagano), što napominjem iz razloga jer u kolekciji imam nekoliko ML blankova u duljini 2,40 m  lakših tek par grama.. Uz jako dobar balans, otuda i osjećaj da čovjek nema štap od skoro 3 m kad ju drži u ruci. Jer je nema u ruci, tj ima je koliko ima i nekog ´normalnog´ M/ML blanka od 8, ili 9 ft. Što to znači u praksi, znaju svi koji su bar jednom nakon par sati spina otresali rukom, tj bili prisiljeni uzeti pauzu da odmore desnicu.

Duljina drške Dialune je 48 cm, što znači da Babaroga terete od 8 do 45 g izbacuje sa, da ne sitničarimo, 2,40 m radnog dijela blanka. Blank je odrađen od Shimanovog  Muscle carbona potpomognutog i (p)ojačanog X Spiral i X Hi-power konstrukcijom, tj slaganjem traka karbona. Sephia, je, za usporedbu, odrađena ´tek´Hi-power X  tehnologijom, dok je Yaseijev blank od HPC 100 Nano karbona.

spineri shimano tehnologija izrade stapova

U praksi tih 140 g (plus rola) i tih 240 cm varalice od 8 do 45 g baca nestvarno lagano i nestvarno daleko. I zato još jednom,

The new Dialuna is the ultimate JDM saltwater inshore rod. It has a technically advanced blank which is very strong, sensitive and light, making it perfect for its purpose: inshore distance fishing. If you’re looking for the perfect long-distance seabass rod: the new Dialuna is the one. 

dialuna s96m

dialuna

Ona od 3,05/10-56 mi fakat ne treba u životu, ali kad bi se nekim čudom negdje u HR pojavio model 2,55 5-25 (115 g, ako se pitate), ne bi me trebalo dugo nagovarati da ga/ju usvojim. Oprostio bih mu/joj i tih 0,01% manje karbona u odnosu na ove koje imam.. Tablica je tu tek da svi skupa vidimo tek mali dio onog što propuštamo jer smo se rodili kao Balkanci, a ne Japanci. Mada je pitanje na što bi Japan ličio da tamo vlada balkanski mentalitet..

shimano dialuna spin rod range

No, vratimo se na trenutni model. Piknuo sam ga  za nahitavanje većim varkama, voblerima poput većeg Smarta, ili većih MaxRapova i površincima poput Gricove iglice, da ne maltretiram Pepeljugu po Plominu i sličnim mjestima teretima koji su joj na knap, ili preko deklane težine bacanja.

gric lures

A kad je već tu, naravno da ću fitiljiti i jigove i glavinjare po Savi.. Savski somovi me nisu pretjerano zanimali, ali sada se nekako unaprijed radujem svakom koji se objesi na trokuku, ili asisticu kakvog 30-gramskog jiga, koji je Pepeljugi bio malo na knap. Nije da ne može, ali čemu forsati.

Budući da je Pepeljuga hendlala manje brkove bez puno muke, jedva čekam da vidim što Babaroga može.. Sa osjetljivošću definitivno nema problema.

dialuna m