Another one bites the (a)dust(a)

 

Mjesec i pol nakon Jajirobeeja, Zacrawla i ostalih ludosti iz Japana, na redu su normalnije varke, drugi dio triologije o Adusti posvećen voblerima. Silent Blaster, pa i Zacrawl SC su na tragu tome, kao što znate ako ste pročitali http://spineri.com/me-gusta/, dok su Spiker, RSJ ekipa i A-Pen savršeno normalne varke.

adusta intro

Prva dva slova naziva Adusta stoje za authentic design i dovoljan je jedan pogled da se skuži da je dizajn Adustinih varki definitivno autentičan i odskače iz mase danas većinom poprilično konfekcioniranih voblera.  Pogotovo na ovim prostorima, tj zidovima ribičkih dućana. A i kutijama nas spinera.

adusta 100a

Starosjedioc na ovim prostorima je RSJ-100A, suspend od 10 cm i 8,5 g. Iako se o njoj nije nikada puno pisalo i pričalo po netu, stotka je prevarila brancina i brancina u ovih par godina koliko je na tržištu. Majstori koji su prokužili potencijal ovog twitcha otkrivali su njegove prednosti tek rijetkima, ili nisu od onih koje zanimaju lajkovi na fejsu. Priče o lovnosti i fotke sa ulovima su se prenosile usmenom predajom, tek tu i tamo nekom porukom preko nekog od messengera. Utoliko je stotka ostala u sjeni razvikanijih, a često manje lovnih varalica. Sad kad se više ne proizvodi, kao i mnogo puta do sada sa raznim varalicama, moglo bi krenuti sa uzdizanjem u nebo.

Osamdesetosmica je tek odnedavno na tržištu, ali po svemu sudeći, ima potencijala da postane hit. Sa 8 g napucanih u 88 mm još uvijek suspenda, leti daleko, čak i uz ozbiljan set-up i ima tu wounded minnow/ samo što nisam krepo, pojedi me i skrati mi muke  vibru, što svi predatori vole.

adusta rsj88

Iako izgleda nevino, rippanje joj pristaje itekako, kao i neki jači tvič tu i tamo. Svejedno, najbolje se ponaša vođena ili jednolično, ili sitnim trzajima iz zgloba. Kom je panula pala na pamet, nije fulao nimalo.

Ovom filigranski ugođenom vobu najbolje pristaje mala kopča i prikladan predvez, osim kad je feeding frenzy time, onda je dobro sa sobom imati peanke bez obzira koja je meta i i na kojoj udaljenosti se nalazi.

adusta rsj 88 bass

 

adusta bluefish

Stopetnajstica je konkretnija i baš je komad plastike po mom ukusu. Široki i visoki ravni bokovi daju maksimalno fleša, trpi i i deblji FC/sajlu i konkretnu kopču i zna i može odradit sve što jedan konkretan tvič treba znat i moć odradit. Od valjanja, preko njihanja do bjegova u stranu. Opet, sve je u zglobu.

adusta rsj 115 color chart

Sitni trzaji; puno fleša i valjanja na kraju, dugi ripovi; oštri bjegovi u stranu, kombinacija jednog i drugog sa pauzom na kraju, opet duge peanke, jer 3 troce ne praštaju..

adusta rsj 115 ght

Što se mene tiče mogli su ga nazvati i Bling-Bling, definitivno zvuči bolje od RSJ-115..

adusta rsj115sw

Spiker jerk će nekom kontinentalcu biti štuka, nekom doli  barakuda. Štuka je, da se razumijemo, ali prolazi i pod barakudu i neku napucanu iglicu samo tako. Iglicu sa stavom, da se razumijemo.

adusta spiker

Ameri bi rekli beefy i to je to. Konkretni, sočni zalogaj od 130 mm i 21 gram u par bolesnih boja koje odrađuju slatko i slano podjednako, to je Spiker Jerk. Za ovaj komad plastike treba i nešto konkretniji štap koji će ga pokrenuti i iz njega izvući maksimum akcije. 40 g prolazi, 50/60 je još bolje, da ta štukica odradi kako zna.

adusta jerk spiker peacock bass

Jednako kao i stopetnajstica, ne mari jel na meti  bass, štuka, strijelka, ili brancin u pjeni.

adusta a-pen wtd

Adusta A-Pen je Adustina vizija WTD igračke. Tih 9 cm i  13 g sa kuglom koja nemilo tuče opušteno  sjedi sa dupetom u vodi u fazi mirovanja, dok je u radnom režimu glasna mašina koja provocira brutalne grizeve aktivnih riba. Iako je duga tek 9 cm, zahvaljujući i opet toj kugli leti daleko, lako se vodi i ostavlja dojam puno konkretnijeg plijena. Super za više mogućih situacija i scenarija..

Dekori idu od super realističnih, poput peacock bassa na kojeg sam slab i planiram ostat, do onih u FT, ovaj put GHT (066(6)) kombinacija..

adusta a-pen 100

 

Sa dizajnom sam počeo, sa dizajnom ću i završiti. Zahvaljujući Jukiću, kroz ruke mi je prošlo 90% varki koje Adusta ima u ponudi i sve imaju taj nekakav touch, nešto što ih razlikuje od konfekcije.

adusta nakanishi

Ekipica iz Aduste kao da svijet gleda drugim očima, ne idu na nekakvu ljepotu prilagođenu širokim masama, već briju svoj film. Ok, nisu Picasso, ali imaju taj neki pomaknuti pogled na varalice i ono što me jako zanima je koliko regija toga i takvoga što Adusta ima za ponuditi može pojesti. Za ribe znam.

 

Zastupnik Aduste je tvrtka Olivari.