Gumeni bomboni

 

Adusta, uz manje, ili više normalne varalice od plastike, u ponudi ima i gume.

adusta penta shad 4

Uz Penta shadove i Lancetice, koji se već mogu naći kod nas, tu su i HoneyComb, PickTail Swimmer, TMG i Gadget Claw, o kojima ni svemogući Google nema puno informacija. Gadget Claw mi je u dolasku, a do onda par riječi o gumama koje su i ulovile svašta nešto.

adusta penta shad spineriAdustina ponuda silikona kreće od Penta shada dvojke i završava na nekih 7 incha, koliko je dug najduži Pick Tail Swimmer, odnosno 9,5˝, koliko je dug TMG. PTS-a i TMG-a ćete teško imati priliku vidjeti igdje u Hr, al evo ga na Spinerima.

Ajmo krenut od stvari dostupnih po dućanima.

adusta penta shad bolen spin

Adusta Penta Shad je jedan od njih. Mali debeli, kako ga od milja zovem, jedan je od onih silikona koji ne osvajaju ljepotom, ali ima ono nešto u sebi. Da skratim, lovi ribu. Tj razne ribe na raznim montažama, no neka fotke govore..

adusta penta shad

adusta spin klena

Za sad Penta dolazi u 2, 3 i 4 incha, a na Adustinom sajtu se pojavio i onaj od 5. Penta dolazi u 3 duljine, od one 55 mm za neke UL šprehe, ili momente kad se predatori i oportunisti hrane manjim plijenom, preko one univerzalne od 75 mm, do 10 cm inačice koja, zbog bucmastog profila ostavlja dojam puno konkretnijeg plijena s, vrlo bitno, finom vibrom.

adusta penta trailPenta je podjednako dobra na neotežanoj wormici i na 30 g jig udici, ili kao trailer. Za one koji baš jako žele znati više, Kruz veli da bijelu ne smije baciti u vodu, odma štuka, ja velim da Ghost Ayu ne prašta ničemu, itd. Udica koja izlazi između prve trećine i pola tijela je optimalna, sve ostalo smanjuje roll. Predimenzionirana udica je za majstore armirače, tj one koji vole da samo repić radi.. Stara narodna kaže, manje je više. Mrtvo tijelo i sitna vibra..

adusta penta barb

Pa da ponovim za kraj.. Penta nije varka koju ćeš skinuti sa police i zaljubljeno ju gledati, ali će ti, ako ne prije, a onda bar nakon ovog teksta, faliti kad izbacaš sve fensi favorite i ostaneš bez griza..

adusta penta smudj sava

Lancetic je totalno druga brija. Za razliku od malog debelog, ovaj je visok i mršav, za frendove Dugi.

adusta lancetic eel

Lancetic je komad silikona koji mi je ovo proljeće donio par krasnih basseva, a u kasno ljeto, kad su boleni  napucani i izbirljivi znao tu i tamo izvući dan u kombinaciji sa dart glavama.

adusta lancetic

Iako se ova imitacija jeguljice, iglice, ili šta već je puno bolje osjeća u slanom okruženju i majstori sa mora će imati puno više koristi od nje, ali i mi slatki spineri oboružani wormicama i/ili dart glavama možemo iskoristiti njen potencijal. Trenutno je u ponudi samo jedna duljina, no uskoro nam dolaze i 60 i 85 mm duge verzije Lancetica i nekako mi se čini da su šaruni diljem obale nagrabusili.. I ne samo šaruni, jer probao sam oba manja modela i reći ću samo da dolina Neretve nije jedino mjesto gdje jegulje imaju prolaz. Vole ih papati i u crnomorskom slivu..

adusta honey

HoneyComb Swimmer je komad silikona od 7,5 incha (19 cm) čiji  masivni rep pri povlačenju daje ritam cijelom tijelu. Akciju repa prati  visoko, usko tijelo koje se valja i fleša cijelom površinom. Taj konstantni odbljesak u kombinaciji sa konkretnom siluetom ne ostavlja štuke ravnodušnima, koje su prve na udaru HoneyCombu, a vrijedi i kontra.

adusta honeycomb weedless

iako Honey u startu nije predviđen za weedless montaže, oštar skalpel rješava i taj slučaj pa se isti vrlo lako pretvara u alat za pretraživanje polja lopoča, ili pojasa trave. Radi što bolje realizacije, preporučujem otežane EWG wormice u veličinama od 6/0 naviše. Dobri živci, jak štap, stegnuta kočnica na roli  i odgođena kontra dođu pod normalno.

adusta honeycomb swimmer

 

TMG, iliti Three Method Grub je zanimljiv tvister, curltail, ili grub, kako kom paše. Ovaj 3 u 1 silikonac koji me podsjeća na one dragon tail fore u prvotnoj izvedbi jednim rezom postaje normalni tvister, ili soft jerkbait. Meni se uz sve, bez tuniranja, čini kao odličan trailer na chatterbaitu. Tih 20 i kusur centimetara zvuči puno, no usko tijelo i rep(ovi) ne ostavljaju takav dojam i jedva čekam da vidim dijelimo li štuke i ja mišljenje. Do sad smo imali sličan ukus..

adusta tmg cool

 

adusta tmgŠećer na kraju dolazi u 12, 15 i 18 cm (27, 43 i 70 g), ime mu je Pick Tail Swimmer  i oduševilo me koliko malo mu treba da odradi, kako realno pliva,  u koliko malo vode može plivati i rad općenito. Sa trokukom preseljenom na leđa može se voditi doslovno u pedalj vode, ali teško ćete to uspjeti, jer čisto sumnjam da će se pojaviti u prodaji kod nas.

adusta picktail swimbait spineri

S druge strane, poznavajući Antišu, kome zahvaljujem što mi je omogućio da ovaj  inovativan i originalan brend predstavim na Spinerima, ništa nije nemoguće..

Za više informacija o Adusti tu je njihov official site  https://www.adusta.jp/ čiji je uvoznik https://www.olivari.hr/

 

Ja sam Goran Pišćak NoName i zahvalan sam Vam što pratite Spinere!