13 fishing

 

 

13 fishing logo

13 Fishing je relativno mlada tvrtka u svijetu ribolova, no zbog poprilično inovativnih rješenja  u  kratko vrijeme je postala jako cijenjena  u svijetu bassolova oko kojeg se u USA vrti velika lova pa nije ni čudo da je prošle 2020.  postala dio Rapala-VMC korporacije.

13 fishing

Mene su zaintrigirali kad sam na neku foru na bespućima interneta naletio na hibridnog propa imena Motor Boat. Budući da dotični (za sad) nije dostupan za nabaviti preko Normark Adriatika, predstavit ćemo ono što je dostupno u kratkim crtama.

Kad bi Wobble-Crawa gledali kao još jednu imitaciju raka, ne bi dobro prošao što se prodaje tiče. Rakovi jednostavno nisu zanimljivi spinerima, čak ni zagriženim bassolovcima. No W-C namontiran na nekoj wormici kao pratnja bullet olovu sa svojih 3 para nogu, ticalima i imitacijom kliješta (u Rabbit Ear Tail izvedbi, jednim od zaštitnih znakova 13 Fishinga), koja rade na najmanji pomak bi  mogao raditi dobar posao među izudaranim štukama zabijenima na dno po našim C&R vodama. W-C vođen po površini, ili malo ispod nje, bi uz pomoć tih Rabbit Ear repova, također  morao iznuditi pokoji griz kad normalni shadovi, ili twisteri, ako ih još netko baca, ne odrade. Te nožice rade finu brazdu, skroz drugačiju od svega što se vuče po površini.

13 fishing craw

Slična špreha je sa Ninja Crawom koji je za razliku od Wobble- Crawa nešto bucmastiji  i opremljen Ninja Tailovima, koji daju nešto konkretniju akciju pa bi umjesto raka jako dobro mogao glumiti i žabu, koja je našim spinerima već nešto zanimljivija. Od lista lopoča do lista lopoča po površini, sve dok nešto (dal štuka, dal bass), ne prekine tu šetnju. Budući je bucmast, istrpit će puno grizeva prije no postane neupotrebljiv..

13 fishing ninja craw ft ninja tail

13 fishing ninja craw

Da se razumijemo, ova 2 raka, kao ni bilo koji drugi rak po hr dućanima neće postati best selleri, ali  ih je apsolutno oke imati u nekoj zelenkasto-narančastoj boji negdje u ribičkoj torbi upravo zbog te njihove sposobnosti da se mogu ponuditi ribama  na površini u nekoj bržoj prezentaciji  i na samom dnu, u sporijoj varijanti, kada ribu treba nagovarati na griz. NC je dug nekih 8 cm, W-C se proteže prema  11 i oba su okupani u Donkey Sauceu, tj 13 Fishingovom dipu. Taj ˝miris˝ bit će poznat svakom tko je imao sreću poput mene pa je imao dedu i baku na selu, ili, ako ništa drugo, bar jednom bio u zoološkom u blizini magaraca, zebri i ostalih smradova. Donkey Sauce je sastavni dio svih 13 Fishing silikonaca, samo je jače, ili slabije izražen.

13 fishing lures

The Jerk je još jedan izgledom pomalo čudan komad silikona, i opet zbog Rabbit Tail repova. Iako izgleda čudno, ovo je super lovan komad silikona, bilo da ga vodili jednolično, sa pauzama, puštali da propada i odizali, cimali vrhom štapa, ili kombinirali sve navedeno. Iako se zove jerkom,  ti repovi mu u jednoličnom vođenju daju dozu nonšalancije, nehajnosti koju će grabežljivac zbuksan na čeki, ili u prolazu, znati cijeniti, tj prepoznati kao lak zalogaj. U nekom stop and go, ili agresivnijem twitch and jerk vođenju, a pogotovo u nekim neotežanim, ili tek lagano otežanim  montažama očekujte udarce u pauzi, tj pratite špagu i reagirajte na najmanji pomak, da ne bi morali gurati peanke, ili prste  duboko u grlo nesretnoj ribi, bilo štuki, bilo bassu. Donkey Sauce, remember?

13 fishing the jerk rabbit ear

Bubble Butt je soft stickbait koji će 99% vremena provedenog u vodi na meti imati bassa. Sa svojih skoro 13 cm predstavlja solidan zalogaj, a ujedno i komad silikona koji se da fino zabaciti, dok ga zadebljani rep izdvaja  od većine soft stickbaita na tržištu. Broj manja wormica od ove sa fotke bi bila bolja, čisto da taj zglob odradi ono zbog čega je tu, ali i ovako montiran se u vodi ponaša vrlo solidno. Jer, iako će ga bass posaugati od glave, rep odrađuje većinu posla. Boja sa fotke- OG Sour je klasika za bassa.

13 fishing bubble but lure

Ninja Worm je još jedan komad silikona za bassa, ali i puno više. Rad me oduševio na prvu i Ninja bi svoje sljedbenike vrlo lako mogao naći i na moru među ekipom koja lovi seabasseve. Pogotovo među onima koji su skužili prednosti finesse fishinga, neotežanih montaža, wormica, itd.

O čemu se radi? Montiran na neotežanu wormicu, Ninja Worm siluetom,  a i radom, mene, relativno  neslanog spinera, strahovito podsjeća na plivanje iglice. Na wormici se Ninja da voditi tik ispod površine poprilično sporo,  radi cijelim tijelom, ali suptilno. Ima taj fini, prirodni, skoro pa lijeni rad bokovima  i usku siluetu, kombinaciju koja me jako podsjeća na plivanje iglice. Boja sa fotke je daleko od morske, tu će bassevi dati sud, ali Royal Irishman za dnevni ribolov, ili Whitey Thighties za noć bi mogle biti top za brancina. Rijetko fulam sa varkama koje me oduševe na prvu i ako sam nekome dao ideju, nek se javi danas-sutra.. Bitna stvar, montiran sa repom prema gore, radi puno bolje!

13 fishing ninja worm

11-12 cm dug  Pleasure Shad ostavio je također odličan dojam. Moderan, narebrani  izgled sa slotom za wormicu, fin rad, što repa na najsporije, uz lagani body roll cijelog tijela, ne ostavlja mjesta sumnji da će ovaj shad stvarno donijeti puno zadovoljstva onima koji će ga bacati. Tip gume koji lovi sve, plus tu je Donkey Sauce. Ako ste se pitali,  na fotki je u Glitter Bomb dekoru, od kojeg ne treba puno više. Ok,  i Whitey Tighties je pod obavezno, dok neke poput Mustard Watera i Boss Nugetta jedva čekam vidjeti uživo. Za bassa nema puno razmišljanja.. OG Sour pod mus, ostalo također treba vidjeti.. Blueberry Yum Yum i Witches Brew, npr.

13 fishing pleasure shad

The Churro je jedan od onih mesnatih shadova masivna repa čiji će lijen rad i masni (da, masni) body roll gotiviti štuke i bassevi podjednako. Dostupan je u 3 udarne veličine (8-10-12 cm) i 13 (fishing) boja. Hex-Keel tijelo odlično sakriva wormicu, no silikon je dovoljno mekan da ona u kontri prođe kroz njega i dalje. U velika, ili zubata usta, kako je kom drago.  Budući je dosta masivan, istrpit će sasvim solidan broj kontri, drilova uz pokoje otpadanje, a za čim manje otpadanja nije na odmet malo zarezati dio kroz koji prolazi udica. Za one koji ne vole da im ribe padaju, love na čistom, ili nemaju skalpel, tu je klasična montaža na lakše, ili teže jig udice.

13 fishing the churro take2

13 fishing churro bass fishing

My Name Is Jeff je tu kao šećer na kraju. Jeff je jedan od onih silikonaca koji ne osvajaju izgledom, ali imaju ono nešto. Taj spljošteni silikonac debelog tijela sa leđnom perajom  na koje se nadovezuje tanak rep podsjeća me na par favorita koji su ili prošli, ili se još nalaze po kutijama, a nikad nisu doživjeli slavu svoje oku ugodnije braće istog brenda, a po lovnosti su tu, ili često i premašuju poznatiju, ljepšu, ili samo mršaviju braću. Da parafraziram onu staru,  ne lovi lep, itd.. i to se pokazalo točnim u par prvih druženja sa Jeffom.

13 fishing my name is jeff

13 fishing for bass my name is jeff

Uz silikonce, čije su cijene konkurentne, 13 Fishing će u regiji biti zastupljen i sa štapovima i rolama. Protresao sam par modela štapova i provrtio par multića i mogu reći da  ekipa iz 13 Fishinga očito zna recept za dobar multić i pripadajuću motku, a ako mi kakav spiner dopadne u ruke, čitat ćete o tome i opet ovdje.

 

Za kraj, a prije linka na 2 videa neću reći da je  dovoljno je otvoriti vrećicu guma 13ica i da ćete sigurno uloviti ribu, ali kad otvorite vrećicu  sigurno ćete  doživjeti selo. Kad već serem,  jedna trivia za kraj: zebra ima bijelo krzno sa crnim prugama, dok se logo 13 Fishinga pojavljuje u obje kombinacije. Nema na čemu.

 

https://youtu.be/KtRvDOZdsc4

https://www.youtube.com/watch?v=yIVtzxM8kyk