Zlatne godine

IMG_0451

Kičma ovog teksta je nastala još 2007-e, ali svejedno ga objavljujemo, ako ništa, a onda zato jer se volimo sjećati Trakoščana i (ostalih bass voda) kakav je nekad bio. I zanimljivo je sjetiti se da je slug bio nezamjenjiv, rip´n minnow uz neke yo zurije u principu jedini mali japanski tvič dostupan prosječnom bassolovcu, a arms swisher jedan od rijetkih površinaca na policama hr ribičkih radnji.

Nijedna riblja vrsta nije izazvala toliki bum u ovim krajevima kao ovaj došljak iz Amerike. Prvo je počelo stidljivo, sa tamo nekim imitacijama glista, crva, rakova i kojekakvih kukaca od silikona, a sada smo došli do toga da se rade, uvoze i prodaju štapovi, čamci, belly boati, itd namijenjeni specijalno za ribolov bassa. Manje više su to modeli štapova dužine od 2 m do nekih 2,4o, t.b. od 5 do max 4o g, najčešće dvodjelni, jer još nismo na tom nivou da u ribolov idemo u xl terencima pa nam nije problem jednodjelni štap od 2 i kusur metara ubaciti u bunker. Svi jači igrači na tržištu imaju u ponudi bar 1 model koji ne mora nužno biti namijenjen bassu, ali svojim karakteristikama itekako odgovara lovu upravo te vrste. Pretežno su to brzi i srednje brzi blankovi, tek se gdjekoji američki model piga od vrha do ručke. Pa počnimo s njima. Ti štapovi su dušu dali za lov laganim silikoncima montiranima na wormice bez ikakvog otežanja, jer zbog svoje akcije, omogućavaju zabacivanje laganih varki dosta daleko. Mana im je što su skoro pa neupotrebljivi za lov površincima i spinnerbaitima, dok se sa manjim voblerima hrvaju.

fotkolike 011
fotkolike 173

Srednje brzi štapići su neka zlatna sredina, sposobni za bacanje laganog silikona, kao i za korektno vođenje kakvog popera. Pri korištenju brzih štapova silikonci na wormicama ne lete pretjerano, potrebno je i nježnije vođenje, pogotovo ako lovite špagom, ali su zato za lov površincima i spinnerbaitima nenadmašni. U svakom trenutku znate što vam se događa sa spinnerbaitom, a voditi poper, ili zaru takvim štapom i špagom ne predstavlja nikakav problem ni početniku. Zbog ove ribe su mi Ameri, o kojima nemam neko extra mišljenje, postali nešto draži. Prava sportska riba, po meni, rame uz rame s bolenom. Riba koja će napasti bilo koju varalicu, lud poput veterana iz Vijetnama s PTSP-em. Tko ga je jednom vidio kako brani gnijezdo, ili je ostao oduševljen mudima koja ta riba ima, ili nema srca. Ovisno o zimi, da se loviti već od 2-3. mjeseca pa sve do prvih jačih zahlađenja. Neki „veliki“ domaći bassolovci koji su iskustvo stjecali čitanjem onlajn tekstova po američkim sajtovima tvrde da ga se može uloviti i zimi, ali ne mogu to potkrijepiti opipljivim dokazima u vidu fotke. Ok, ameri ga love i zimi, ali njihova jezera s bassom se ne mogu mjeriti sa našim barama dubine metar i pol-2.  Zadržava se uz zaklone, često i uz samu obalu, uz bilje, kamenje, ili drveće u vodi. Klasično američki (the bigger, the better, ili, the more, the marrier), za bassa postoji ubjedljivo najveći broj varalica na tržištu tj da se uloviti na najviše moguće vrsta razno raznih varki. Uz one klasične (vobler, žlica, leptir, guma), postoji i čitava hrpa varki namijenjenih upravo njemu. Kojekakve gume u formi rakova,glista, crva, licinki, guštera, žaba, kukaca, vodozemaca, zatim čudnovati površinci (npr Jitterbug i Crazy Crawler), do raznih buzzbaita, spinnerbaita, jigova i ostalih, još neviđenih varki u nas. Svaka od tih varki ima određeno vrijeme kad je ispred ostalih, mada neke od njih puno češće love nas ribiče, nego li ribe.

fotkolike 204
fotkolike 188

Neke od najzastupljenijih ćemo spomenuti u idućim retcima. Od guma je definitivno najpoznatiji Slug Go. Varalica koja se montira na primjerenu wormicu i koja je vjerojatno prevarila najviše basseva do sada. Vodi se polako, lagano cimajući, puštajući ju da tone i provocira bassa. Tako se vodi i većina ostalih guma za bassa, Mann’s Shadow, GY Senko, Fin’s, itd. Gume su definitivno pravi izbor za proljeće, dok se bass budi iz zimskog sna, priprema za mrijest i mrijesti se. Guma koja lagano tone i izvija se prevarila je samo ove godine na Trakošćanu hrpu lijepih basseva. Model nije bitan toliko koliko je bitno da što sporije tone. Vobler će prevariti bassa u proljeće i preko dana, a pogotovo predevečer kad već umoran od kojekakvih nejestivih guma odluči potražiti pravi zalogaj. Varka od 5 do 1o cm, plitkoronac, ili srednjeronac sa kakvom zvečkom pravi je izbor. Owner Rip´n Minnow 65 npr rastura. Prirodne boje imaju prednost pred drečavima. Nakon mrijesta jedno vrijeme čuva mlađ i to je po meni najteži period za prevariti ga. Kad ga roditeljski nagon prođe, igraju apsolutno sve varke. Spinnerbaiti su vrlo zahvalni jer se njima daju pretražiti mjesta gdje se normalne varalice ne daju provući. Predveče, kad se kederi dignu na površinu, poperi, properi i ostali površinci su odličan izbor. Moj izbor u većini slučajeva je Yo Zuri Arms Swisher, mali torpedo koji lovi kao veliki.

Eto, tako je bilo prije 6-7 godina.

fotkolike 008

1 tvič, 1 površinac, 3 gume. Ako imate vodu punu basseva, poput Trakoščana nekad, više nego dovoljno. Rip´n minnow, Arm´s swisher i Senko love i danas.. Ali ne na Trakoščanu. Mogao bih još svašta napisati, ali neka ostane na ovome. A ljudi koji danas gospodare vodama na kojima je proglašen ulovi i pusti režim za grabežljivce neka čuvaju to što imaju. Da im se za koju godinu ne bi dogodio Trakoščan.