Zimske radosti

SpineriEng

Ko klinac volio sam zimu. Sanjkanje, grudanje, pravljenje snješka.. Čak mi je i onaj filing kad ne osjetim prste od hladnoće, jer sam zaboravio rukavice doma, bio guba. S godinama se ljubav prema zimi smanjivala. Moguće da je prekretnica bila kad me kompa pogodio ledenom grudom posred face. Zimi je ribolov dosadan. Većina ribe kunja u zimovnicima, štuka je u lovostaju, tek su grgeči i smuđevi donekle raspoloženi. Obzirom da Sava nikako da se ustabili, odlučili smo se podružiti sa grgečima.

Nismo dugo.

Dogovaramo dejt s Elvisom, kupimo ga u subotu ujutro u Topfishingu i pičimo prema Draganiću. Tamo ima 1 kanal sa lijepim grgečima. U Zagrebu je hladno, kako i treba biti početkom veljače i to je oke. No negdje na pola puta počinje padati kiša. Ja sam ponio neoprenke, nije me jednom iznenadilo nevrijeme na vodi, Robi je kak tak obučen, ali Elvis.. Trenirka, Garbolino hoodica i jakna. Maneken. Maneken koji psuje ko kočijaš trenutno jer mu je jasno da će pokisnut i promrznut. Parkiramo auto, kiša je stala, slažemo opremu, pokušavam zavezati čvor, ali promrzli prsti ne slušaju. Teškom mukom uspijevam, trebalo mi je par minuta da se prsti ugriju u džepu dovoljno da mogu savit kažiprst. Robi se smije, ima ribu u prvom zabacu. Lijep klen prevaren na malog Slita u peppermint dekoru. Sljedeći zabac grgeč. Svaki sljedeći zabac grgeč. Našao ih je i čupa jednog za drugim. Terminator stil! Elvis staje kraj njega i on vadi par komada na Slita u ghostuccino farbi.

_MG_7560-Edit

Kiša nas sustiže, počinje lagano, a onda pojačava. Ledi se po blankovima, vodilicama, jaknama… Nos mi curi, prste ne osjećam, nisu ovo zimske radosti, neg zimske gadosti. Maneken bježi u zaklon. Sav je mokar. Ja brzinom penzionera u tramvaju zauzimam njegovo mjesto, jer se još nisam upisao. I ja na Slita varam jednog manjeg, a onda kopam promrzlim prstima po džepu i nalazim Crispy spider jig.

_MG_7607

Zašto ne probat, primaju. Sad, il nikad. Lovnost varalice testira se kad riba radi. Prvo jigam kao što bih sa gumom na jig glavi, a onda samo vučem po dnu. Lagano, lagano, sa dosta dugim pauzama. Znam da silikonska suknjica radi i kad jig stoji na mjestu. Par čvrgi, vjerojatno natežu silikonsku suknjicu samo. Konačno, pošten griz i vadim lijepog grgeča. Robi vadi još par komada, ubija na Slita, a ja odlazim uzvodno naći novu rupu, ali ništa. Kanal je povišen i teče dosta brzo, sva riba se nabila u ono proširenje nizvodno gdje ih je Robi nanjušio. Ako i ima koji uzvodnije, zabijen je na dno, ili negdje u zaklon i nije mu do klope. Vraćam se, ni tu ne primaju više. Valjda smo ih popikali sve. Stavljam Slit finnese u plavoj boji na laganu jig glavu i ´umirem´ po dnu. Oštar udarac, kratak fajt i štukac oko 40 je vraćen u vodu. Lovostaj je. Iako je kiša prestala, lagano privodimo ribolov kraju, Elvis je još prije pol čuke urlo na telefon da ne mre sad pričat, da mu je ruka vani, a trebala bi bit unutra.
_MG_7586

_MG_7569-Edit_MG_7618-Edit

Gdje točno, nije definirao. Na proljeće ćemo ponovit, definitivno, onda i ja dođem u trenirci vjerojatno..