Twitch, twitch, twitch!

_MG_2998

Prije par dana izbacili smo tekst o tvičevima koji su nam se pokazali lovniji od nekih drugih koje smo probali tijekom godina. Ziher sam da smo propustili neke koje neki od vas smatraju lovnijima od nekih koje smo naveli, ziher sam da je nešto savskih špinera tražilo Husky jerka, ili Long A u gomili naprimjer, ali izbori su subjektivna stvar. Nekom legne jedan vob, drugom pak neki drugi.

U ovom tekstu, koji je nastavak onog, ćemo se pozabaviti samim lovom bolena ovih dana, dijelom i zato jer smo se i na vodi i preko neta susreli sa pitanjima šta i kako. Neki će reći da i nije neki problem prevariti bolena nakon duge zime. Možda i nije. A uloviti njih 10-ak po ribolovu?

Nije ak znaš šta radiš.

_MG_1551

Pa evo par osnovnih smjernica na temu što, kada i kako. Tek toliko da vas poguramo, jer najbolje se uči na vodi. Kao što je već rečeno, početkom sezone veći vobleri definitivno imaju bolji prolaz od manjih, ali i tu postoje neke finese. Da razjasnim, pri lovu bolena ta granica u dužini se vrti oko 7 cm i ovih dana mi se po kutijama mota možda tek jedan vob manji od 7 cm. U ljeto će ih biti daleko više.

_MG_1541
_MG_2986-Edit

Najbolja solucija, tj najbolji dani za ribolov bolena u proljeće su oni sunčani. Sunce izvuče kedere na površinu, a oko njih se vrte i boleni i čovjek se ne mora zamarati pitanjima jesu li ribe na dnu, pri dnu, negdje u međusloju, ili su gore, ali iz nekog razloga ne reagiraju na varke. Potrebno je tek pogoditi što im je na meniju. Veličinu varke prilagođavam veličini kedera. Ili jednostavno na kopču okačim 95icu. Ovih dana u plovama plivaju ribe od 7-8 pa sve do 14-15 cm. Prirodne boje, tj srebni bokovi koji flešaju su okidač. Ovom rečenicom je objašnjeno i vođenje- puno ´štrikanja´ štapom, tj puno tvičeva.

IMG_1045

U proljeće su kiša, oblaci i vjetar česti. Ako jedini dan u tjednu rezerviran za ribolov ispadne tmuran i slinav, ili je voda mutnjikava, a vodostaj povišen kako zna biti nakon kiše, nade polažem u 2 veličine tvičeva. Prvi su oni manji, 8-9 cm dugi, sa kuglicama. Akaru minnow u mat ayu dekoru se pokazao stvarno odličnim, npr. Drugi se vrte oko 12-13 cm i, ili su mutavi, ili imaju 1, ili 2 veće kuglice, a nisu napucani njima kao -1 baby npr.

_MG_3205

I jednima i drugima je zajedničko da su ofarbani u neki mat dekor, a s te 2 ´krajnosti´ u duljinama se pokrije i situacija ako su manji kederi na meniju bolena i ona ako su veći u igri. U mutnijoj vodi bolen slabije vidi, zato kuglice. Kuglice pogotovo ako bacam manji vobler. Uz kuglice, treba mu pomoći i na način da se varka uspori, tj da se duže zadrži na jednom mjestu. Znači, tvič, 2, pauza par sekundi pa opet. Špaga nek je stalno napeta, jer udarci su u 99% slučajeva u pauzi!

Par bitnih stvari: rola koja dobro namotava opuštenu špagu i ima dobru kočnicu i štap koji nije toljagica poželjni, predvez po želji.

_MG_2969-Editnn2w