Twitch, jerk, rip!

spiners

Proljeće je tu, priroda se budi, sezona se zahuktava. Pravo vrijeme za još jedan tekst o tvičevima.

Za početak, malo hrvatsko engleskog.

Rip- parati, pokidati, poderati;

Jerk- trzati, trgnuti;

Twitch- čupati, kidati, trgati.

Odgovor na pitanje ´zašto tvičevi´ je jednostavan. U ovo doba, kad se keder još nije skupio u plovama od 100, ili 100 milijuna primjeraka, nego je još uvijek raštrkan po vodi, reakcijski mamac kakav je tvičani vobler, ako ništa drugo, pokrenut će ribu. Hoće li primiti, ili ne, odlučuju nijanse. Jedna od bitnih stvari je ozvučenost voblera.
U samom početku sezone preferiram mutave voblere. Još koji sunčani dan, bar. Kad se kederi po rijekama, ili crvenperke po grabama ´nađu´, može i zvečka. I sad može zvečka, ali ne preglasna. Mislim da u ovom periodu ona odbija ribu, jer ova još uvijek nije u ful aktivnom modu, bar oni veći primjerci.

Druga stvar je veličina varalice. Mišljenja sam da će lovac nakon dugog posta dati prednost većoj varalici. U ovo vrijeme preferiram voblere između 8 i 13 cm. Boja prirodna, igram na imitaciju. Iritacija će doći kasnije na red. Treće, vođenje. Za bolena čak ni sada ništa nije prebrzo. Svejedno, ne kurim varku. Neprirodno je. Vodim ju sa puno tvičanja i dosta kratkih pauza između. Puno fleša za zjenicu, puno iritacije za mrežnicu i puno impulsa za mozak kojem trbuh već dugo šalje samo jedan signal: prazan sam! Par ideja što ponuditi bolenu na tašte u nastavku.

Megabass Ito vision

_MG_3438

Za početak 95ica, s vremenom 110ka. Manji brat je u prednosti u početku jer je suptilniji, a opet, da ga se dobiti i da se ponaša kao bijesan pas, pri čemu flešanjem bokova mami ribu i sa veće udaljenosti. Jednom kad je ´primami´, svojim ultrarealističnim izgledom završava posao. 110ka dolazi na red kada se kederi grupiraju, a bolen postane aktivniji, jer se svojim kuglicama i većim profilom izdvaja u masi.

Duo Realis i Sakura Akaru minnow

_MG_3478

2 osamdesetke koje su se u kratko vrijeme pokazale i dokazale kao vrhunski tvičevi, oba dostupna u našim dućanima i oba relativno prihvatljive cijene. Za Realisa preporučujem vođenje sa puno sitnih, mogu napisati suptilnih trzaja. Ovaj mališan nije napravljen za divljanje. Akaru minnow se također može voditi nježnijim trzajima, ali itekako dobro podnosi i žestoko tvičanje i jako ripanje.

Kanji Accel jerk i Owner Rip´n Minnow

_MG_3479

Accel jerk tour edition je odličan vobler, odličnih karakteristika i odlične cijene. Akciju bih mu najlakše opisao kao ´nešto između 95ice i 110ke´. Daleko i stabilno leti, ima stabilan rad i odgovara na svaki pokret štapa, a zbog visokih ravnih bokova proizvodi puno flasha. Rip´n minnow je teško nabavljiv, ali ukoliko ga se negdje dočepate, shvatit ćete zašto je i danas tražena roba od strane ´starih´ savskih špinera.

X Rap i Flat Rap

_MG_3476

2 rapalke, jedna s kuglicama, jedna mutava. X-rapa skoro da nisam micao s kopče kada je izašao. Kažu u Rapali, ´it´s all about action´ i ne lažu. X rap ima agresivan rad i pri jednoličnom vođenju, a uposlite li i vrh štapa, dobivate varku kojoj će teško odoliti iole aktivan bolen bilo koje veličine. Pričamo o 10 cm verziji. Na ´pljosnatog´ sam se navukao tek kad su izbacili manje modele. Široki, ravni bokovi i nedotatak zvečke čine ga odličnim izborom kako za početak sezone, tako i za dugo, toplo ljeto kad bolen izbjegava sve što zveči.

Squad Minnow i Trick Darter

_MG_3481

S japancima smo počeli, s japancima ćemo završiti. 2 debeljuce, 2 dartera napucana kuglicama koji rade najviše nereda u najmanje prostora od svih nabrojanih. 2 provokatora koje aktivna riba nepogrešivo gađa, iako plivaju između milijardi kedera. Još je mrvicu prerano za njih, ali kad boleni krenu udarati po jadnim kederima u prvi sumrak.. Ajmo to ovak reć.. Peanke obavezne.

IMG_1094