Tmarti

_MG_4851

Tihomira Martinovića Tmartija upoznao sam prije 10-ak godina. Na tadašnjem forumu ribolov.neta, zapeli su mi za oko njegovi ručno rađeni vobleri. Plitkoroneće patkice su tih dana po hr trgovinama bile rijetke i koštale su puno pa sam ga žicao da mi napravi kopiju rapalinog fat rapa, koji se više nije proizvodio. Našli smo se na cugi kad je to napravio, sjeli i majstor je iz džepa izvadio odlično `skinutog` fat rapa, ali- dubokoronca. Meni je prva misao bila, e fakat si Bosanac! Sjedili smo na cugi sat-2, kliknuli na prvu, a varalicu mi je na kraju poklonio. Od tada smo odlovili parsto ribolova zajedno i danas smo prijatelji, a posebno sam bio ponosan kad me pitao da budem krsni kum sinu mu, Petru. Starija kčer je naslijedila tatinu ljubav prema prirodi i skuplja kukce. Ili je skupljala.. Dok je tata u prošlosti lupao po bubnjevima, Tamara danas svira violinu. Ivanki, Tihinoj ženi, nije lako s troje djece u kući, pogotovo što ovo treće, najveće, nikad neće odrasti. Na sreću, ima dovoljno godina da ne šara bojicama po zidovima, već air brushom po carvinzima i voblerima.

_MG_8804

Uz to što radi voblere po želji, Tiho je genijalac koji može nacrtati, izdjeljati od drveta, isklesati od kamena, ili oblikovati od gline, gipsa, drveta, pur pjene, plastelina, žice, silikona, …, što god vidi, ili čega god se sjeti. Pa tako uz masu carvinga po kući, u ateljeu na tavanu ima pticu od stiropora u krletci, zmaja od žice koji čuva tavan, itd. Jedan od voblera koji mi je napravio danas više ne bacam. Ulovio je toliko štuka da je 2, ili 3 puta bio na krpanju, farbanju i lakiranju i od lagano plivajućeg postao je lagano tonući. Izgleda kao legendarni long a na dijeti, a rad mu je najbliži onom x- rapa.

_MG_4856

Za moj ukus i bolji- zbog puno agresivnijeg rada pri jednoličnom vođenju i jačeg ´izbacivanja´ bokova i trbuha pri tviču. Kad sam ga zamolio da napravi još kojeg, odgovor je bio tipično Tihin; misliš da znam di i kolko sam mu stavio otežanja? Riječima voditelja sa legendarne stojedinice, uzmi, ubij, pa se pištolj! Isprika mu je (prozirna skroz, još mu nisam oprostio pajkkilera!) da on radi za ljude koji znaju što hoće. I u pravu je. Ako npr trebate vobler koji radi to i to tako i tako u boji mužjaka koljuške u mrijestu, poljske voluharice, ili češljugara, majstor će to napraviti. Neke od zanimljivijih varki i priča su zara u od skoro 20 cm koja izgleda kao prava pastrva, som s propelerom, poper koji izgleda kao prava mala žaba i mala jesetra, kojoj na kraju nije imao srca staviti paktu.. Prva stvar s kojom je krenuo u serijsku proizvodnju je zz tup, metalna glavinjara duga 55 mm i 10 tj 12 g teška, ovisno o materijalu. Leti k´o šprih, a na duši nosi brojne mrene, klenove, bolene, štuke, somove i pastrve. Varalica s kojom majstor, a i još neki koje znam, počinju i završavaju ribolov.

_MG_5257

Uz heavy metal tu su i Kuwagate- konačno jedan serijski rađen vobler iz Tihine radionice. Za njega čak ima šablonu za otežanja, a i gramažu je zapamtio! Radi ga u dimenzijama od 5, 7 i 9 cm. Po želji može i između- 6, 8, 8 i pol. A i neki veći su u planu. Model od 5 cm mi je najdraži, a sa mnom se slažu i pastrve, bassevi, klenovi i boleni. Ovi posljednji su mi oteli par komada. Nisam vidio koliki su, ali riba koja trga 0,22 u šusu nije mala. A znam otpustit kočnicu na roli i ne lovim toljagom od štapa.. No, dosta o meni, ajmo još malo o mom kumu. Novo, novo, najnovije su mini jerkovi, 6 cm dugi i 12 g teški. Iako zamišljeni kao varke za štuku i bassa, ugodno su nas izneneadili i na Savi. Naime, nabacivanje po Savi donijelo je nešto klenova i bolena. Varalica leti daleko i stabilno, može se jerkati, ili ravnomjerno vući, a pri tonjenju izazovno radi bokovima. Carvinge koje radi, sebi za dušu, kao poklon (ja imam scenu s bassom i swisherom) ili po narudžbi, hvale i preko oceana na tamošnjim forumima o prepariranju i carvinzima.

_MG_5239_MG_5246

Danas je malo stariji i debeliji nego je bio, sa kojom sijedom više, odradio mi je hrpu voblera u ovih 10-ak godina i najvažnije, naučio razliku između plitkoronca i dubokoronca. Šalu na stranu, danas su mu vobleri lovni kao i nekad, a izgledaju bolje nego ikad i nema toga što ne može napraviti.

_MG_4868_MG_4890

Ako mu se da..