The One

vanquish 2019

Sredinom  travnja u ruke mi je dospio novi Shimano Vanquish. Bolji, lakši i meni osobno puno ljepši od prethodnika. Izgleda mi svemirski, lagano iz budućnosti. Srećom sam par dana ranije piknuo Sephiu, jer da nisam, taj Shimanov flagship model iz Quick Response serije bio bi moj i samo moj. Ovako sam ga teška srca vratio Miri.

vanquish nr1

Svi koji iole prate razvoj rola, sjećaju se da je već prvi model Vanquisha bio najlakši u odnosu na veličinu na tržištu. Tada je u veličini 4000 težio 240 g, danas u toj istoj veličini teži 200, tj 205 g, ovisno  o prijenosu. Pričamo o modelu veličine 4000, da ponovimo pa nije  čudo da ga reklamiraju pod sloganom True Lightness.

Model s kojim sam se družio neko vrijeme  je C3000MHG i težak je okruglih 170 g. Prethodnik je imao 185. Uz taj True Lightness, po kojem je Van, a mogao bih ga zvati i One, jer se na engleskom isto čita, bio i ostao  prepoznat, krase ga i mnoga druga nova tehnička rješenja, koja se obično prvo isfuraju na Stelli, a koja je, otkad se pojavila, top topova kad pričamo o Shimanu i rolama općenito.

van sp

Tako je Stella iz 2018.-e dobila Long Stroke špulu, tj špula je viša u odnosu na prijašnje modele.  Fotka sve govori. Špula novog Vanquisha viša je od špule moje Sephie u istoj veličini. I, po svemu sudeći, to je put kojim će Shimano ići u budućnosti. Viša špula omogućuje dalje izbačaje jer je trenje manje, a dalji izbačaji su uvijek dobro došli. Nisam prorok, ni vidjelica Vicka, ali ne bih se čudio da u budućnosti uvedu slow oscilation na spin role. Ovo govorim iz razloga jer sam bio na šaranskom castingu na Orešju na kojem je valjda 90+ % ekipe koristilo Shimanove role. Slow oscilation bi uz tu višu špulu dao još više namotaja najlona, ili špage na špuli i dodatno smanjilo trenje.

van1

Ostale tehničke nadogradnje, poput već udomaćenog Hagane geara, ili relativno novog Micromodule geara (pt.2), preko Silent drivea i Xprotecta, ili kombinacije materijala- titaniuma, Ci4 karbona i magnezija, ostavljam nekom drugom na razmatranje, ja ću se držati filinga.

van kol2

A filing  je, kad primite One-a u ruku  jako, jako dobar. Hedonistički. A ribolov upravo to i treba biti, hedonizam. Rola izgleda i ponaša se fantastično.  Van  je utegnut do bola, vrti se bešumno, bez bilo kakvih vibracija. I nema ga u ruci. 170 g. Žao mi je što nisam izvagao kutiju u kojoj dolazi i papire u njoj, brijem da su teži od role. One je rola za ribolovce hedoniste, ili manijake koji vole top pribor, svejedno, dođe na isto.

van ul

Kad pričamo o laganom ribolovu, nema dalje od Vanquisha.

S tom mišlju na pameti treba gledati Vanquisha. To nije rola za udaranje teškim varkama. To je fini precizni  stroj na koji treba namotati finu špagu,  zašarafiti  u halter finog, laganog i dobro balansiranog  štapa i guštati cijeli dan. Za teže rabote su tu Stella, TP, itd, ovisno o debljini novčanika.

IMG_20190420