Sakura sportism

_MG_3051

-new players tactical rods-

Proizvođači pribora nemaju običaj na svoje, nazovimo ih tako, ´entry level´modele stavljati vrhunsku opremu. Sakura sa svojom najjeftinijom serijom štapova misli drugačije od većine i oprema sve modele Fuji vodilicama. Fuji oprema, iako puno češća danas nego prije 10 godina, daje na znanje da proizvođač vjeruje u ono što nudi. Što Sportism nudi?

_MG_4873

Pa, puno toga za relativno male novce. Relativno male jer 500-600 kn za hrvatske pojmove u vrijeme sveopće krize i besparice i nije malo. S druge strane, radi se o štapu, komadu pribora s kojim netko normalan lovi i par godina. Dizajn je moderan i po mom ukusu. Crno bijela kombinacija boja na blanku sa crvenim natpisom izgleda odlično, a u kombinaciji sa dvodjelnom ručkom od crne eva pjene i zanimljivo riješenim držačem role ostavlja dojam puno skupljeg štapa.

Kroz ruke nam je prošlo 5 modela koje ekipa u Topfishingu ima, a to su redom 1,83 m 2-7 g, 2,13 m 0,9-7 g, 2,33 m 7-30 g, 2,33 m 10-35 g i 2,58 m 15-40 g.

Šiba od 183 cm je stvorena za manje rječice i potoke na kojima je kod zabačaja bitnija preciznost, nego daljina. S ovim kratežom možete bacati i u srcu džungle, ili voditi varku i ako ste do pupka u vodi. Sa varkama na gornjoj granici težine bacanja se osjeća najbolje. Vobleri do 8 cm, gume na jig glavama do 10 g i manje leptire i spinnerbaite (Sakurin Monarc od 7 g npr) vodi suvereno. Sve u svemu, dosta brz štapić osjetljivog vrha i jake kičme koji će bez puno problema izaći sa bilo kojim klenom, ili pastrvom pa i osrednjim bassom i manjom štukom.

_MG_0310

Model dug 2,13 m težine bacanja 0,9 -7 g malo je univerzalniji. Kad sam prvi put zamahnuo ovim štapom na suho, znao sam gdje bi ga bilo najbolje probati. Na nekom kanalu sa hrpom grgeča! Ista težina bacanja raspoređena na 30 cm više centimetara daje nešto sporiju (nikako sporu!) i mekšu akciju. Špica je mekša, što doprinosi većem guštu pri zamaranju manjih riba, no snaga se ne mijenja. Najbolji filing je sa varkama od 4 do 10 grama i preko toga stvarno ne bih išao. Bacao sam voblere do 6 cm, i gume od 7-8 cm na glavama do 6 g. Akaru minnow od 6 cm je gušt voditi ovim štapom, dok se s većim modelom već lagano pati pri tvičanju. Naju Sub od 65 mm (8g) zato baca super daleko i vodi ju bez problema.

_MG_4891
_MG_4937

Model duljine 2,33 i tb 7-30 g odgovara onome kako bi, bar po mom mišljenju, suvremeni štap za ribolov varalicom trebao izgledati, tj odgovara svim zahtjevima koje bi moderan špiner pred njega mogao postaviti. Danas sve manje ribiča vodi varku jednolično i vrijeme dugih štapova lagano prolazi. Tko je probao twichati, ili jerkati štapom duljine preko 270 cm zna da to i nije neka sreća. Štapom oko 2,40, ili kraćim, gubi se nešto malo u zabačaju, ali dobiva se puno u prezentaciji varalice. Ovaj Sportism u stanju je zabaciti gumu na pola Save ( u Zg, ne u SB!), zatvičati bilo koji tvič, povući gotovo svaki spinnerbait i natjerati na ples bilo koju zaru.

Za 2014. Sakura je izbacila i SW verziju Sportisma u duljini 2,33 m težine bacanja do 35 g. Saltwater bez problema baca i vodi veće twitch voblere i površince, kao i spinnerbaite i manje jerkove. Ukoliko ste jedan od onih koji preko tjedna ganjaju bassa i štuku na obližnjoj grabi, a tu i tamo se sa ekipom zaletite na more u potrazi za brancinima i/ili strijelkama, ovo bi mogao biti štapić za vas.

_MG_0829

Najjačim štapom od isprobanih (2,58 m, 15-40 g) lovimo neko vrijeme i uz nešto manjih bolena i par smuđeva, za spomenuti je mrena oko dvice koju sam zahvaljujući odličnoj akciji ovog blanka bez puno muke zamorio i izvukao iz brze struje na predvez debljine 0,20 mm, kao i somić od 6-7 kg kojeg je Robi ulovio, a Sportism zamorio i izvukao bez problema na dosta teškom terenu. Udarce smuđeva na laganim glavama registrira odlično, a baca i 30 grama teške bulje sa silikoncima duljine 10-12 cm bez problema. Da ne duljim puno, ovo je klasični savski all rounder s kojim možete izaći na kraj sa bilo kojom riječnom ribom, osim većeg soma na teškom terenu. Ali, tu ni puno jače motke ne pomažu. Također, ovo je odličan štap za neko veće jezero (Štikada, ili Lokvarsko npr) kada je duljina izbačaja jedna od bitnijih stavki ukoliko se lovi s obale.

_MG_4900

Općenito je cijela serija odrađena više nego korektno, dizajn je moderan i ugodan oku. Spoj je odrađen preko trna, a vodilice su normalne- ovim štapovima može se loviti i po minusu, kada masa ´modernih´ zbog zaleđenih vodilica postaje neupotrebljiva. Uz to što lijepo izgledaju, imaju ono što bi vani nazvali ´forgiving action´- akciju koja prašta, jer će pod ribom odraditi i više nego se od njih očekuje. Osjetljivi su kod griza, a opet robusni u zamaranju, sa dosta snage u rezervi. Da ne bude sve super, moram spomenuti halter od metala koji guli stopu role. Ništa strašno, ali mene boli, zato na svoju lijepu crnu Infinity Custom Daiwu obavezno nalijepim komad pik trake na stopu.

Na ribolov.net portalu imate pričicu, crash test, bolje rečeno koju je napisao naš kompa Fyodor. On je imao (ne)sreću da se sa najjačim predstavljenim modelom malo pohrva sa bikom oko 20-ke na nabujaloj Savi. I štap i oba bika su preživjeli.