Sakura Shukan Neo UL

_MG_3565

Prije svega, da riješimo 2 stvari: nijedna životinja nije poginula za vrijeme ovog testiranja i ne pokušavajte ovo kod kuće, bar ne ovaj dio sa Save u narednim retcima. Sad možemo na službeni dio. Kako ste već na fejsu mogli vidjeti, dobili smo jednu igračkicu od ekipe iz Topfishinga na testiranje. Radi se o Sakurinom štapiću, šibi punog imena Shukan Neo 762 UL.

Shvatite da se radi o nečem posebnom čim primite futrolu u ruke koja je podstavljena i sa cifom. Kad izvadite štap, vidi se moderan, ali nenapadan dizajn. Blank je do prve vodilice lakiran u sivoljubičastu nijansu, ručka je dvodjelna, halter Fujijev, kao i K-frame vodilice koje sprječavaju petljanje.

_MG_3600

Shukan Neo dug je 2,29 m, težine bacanja 0,5 do 7 g i težak je tek 105 g, a namijenjen, kako natpis na blanku kaže, za rock fishing, drop shot tactics, micro jigheads i shaking finesse soft baits. Jednom rječju, za moderan UL ribolov ´gumicama´. Mi smo ga uparili sa Daiwinim Luviasom 2506 i dobili komplet težak tek 310 g.

_MG_3496

Prvi dio testiranja obavili smo na Odri. Slit shad na glavi od 2,5 g prevario je par štukira koje je Shukan izvukao na suho bez problema, a zatim i par grgeča. Puni vrh odlično detektira udarce, svaki udarac osjeti se kao da je netko opalio čvrgu po štapu, jedino je potrebno nešto privikavanja na silinu kontre. Prvih nekoliko grgeča mi je otpalo jer sam navikao na Ghetto Ridera koji je jači i praktički ih je sam kontrirao. Shukanu treba malo pomoći, bar kad se radi o manjim ribama.

_MG_3563_MG_3588 _MG_3591

Obzirom da se naoblaka kidala i sunce probijalo kroz oblake, a riba na Odri slabo radila, Robi i ja odlučili smo zapaliti na Savu. I tu počinje onaj dio koji ne bi trebali pokušavati kod kuće. Ni tu riba nije bila pretjerano raspoložena pa sam odlučio probati na manje varalice prevariti koju. I opet Slit shad od 5 cm na udicu i lagano pretraživanje dubljaka ispod brzaka.

Na prvi griz nisam dugo čekao, tupi udarac, bijeg, rola vrišti, a ja, iz straha jer štap nije moj i ne znam koliko može podnijeti, puštam ribu da vodi igru. Naravno da se otkačila. Ni drugi griz nisam dugo čekao, ovaj put udarac je bio oštriji, potvrđen kontrom i nakon početnog ispitivanja snaga, odlučio sam ´stisnuti´ ribu. Shukan ima osjetljiv vrh, kakav UL štap mora imati, promjera tek malo jačeg od 1 mm, ali kao svi Sakurini štapovi koje sam do sada probao, ima progresivnu akciju. Na osjetljiv vrh nadovezuje se kičma koja se postepeno piga i tako kontrolira i zamara ribu. UL štapovi nekih drugih proizvođača koje sam probao se u startu pigaju cijelom dužinom i možemo pričati o zamaranju ribe, ali o kontroli ne. Uglavnom, trebalo mi je 2-3 minute da ´privedem´ bolena u podmetač. Ni sa nekim 30-gramcem ne bi trebalo puno manje. Par fotki i idemo dalje.

_MG_3509

Bacam i dalje Slita, udarac, kontra, Shukan se piga, a Luvias vrišti dok riba odmotava Unitiku sa špule u nizvodnom bijegu. Brk. Pokušavam ga štopati, koliko je to moguće sa štapom težine bacanja 7 g i vrhom tanjim od čačkalice. Uglavnom, Shukan je u kifli do ručke, al zaustavio sam slinavca. Osjećam kako lagano pumpa negdje u dubini. Robi fotka, na leđima osjećam poglede ekipe koja promatra s nasipa, a onda se som jednostavno pustio nizvodno. Držim špulu, Shukan se još malo piga, smijem se od muke i ujedno razmišljam otkud mi 170 eura ak blank ne izdrži, a onda srećom negdje u daljini nešto puca. Namotavam 50 m špage, vežem novu kopču na predvez i ajmo opet.. Slita ubrzo opet nešto poklapa. Kontra, riba u šprintu izvlači 10-ak metara špage pa zatežem kočnicu i pošto sam stekao povjerenje u štap, pumpam ribu van. Uskoro mrena radi sve manje krugove pod nogama.

_MG_3572

_MG_3541-Edit
_MG_3580-Edit

Malo balansiranja po kamenju i evo je u podmetaču. Par fotki i kao da se ništa nije dogodilo, čim je osjetila vodu nestaje u dubini sa par snažnih zamaha repom.

Šta reći, kakvu poruku poslati?

_MG_3569-Edit

Shukan Neo UL je pedantno odrađen UL štapić, osjetljivog vrha i jake kičme, uredno vezanih i lakiranih kvalitetnih vodilica i odličan izbor za bilo koji oblik modernog UL ribolova manjim silikoncima na glavama do 6-7 g. Iako štap težine bacanja do 7 g nije najsretnije rješenje za lov riba od par kila, ako ste C&R ribič pogotovo, dobro je znati da ima dovoljno snage da ih odradi ako se gdjekoja zalomi. Ovo posebno važi za ribolov grgeča manjim gumama na koje se zna zaletiti i veća štuka. Zbog osjetljivog vrha zaboravite na tvičeve, zare, popere, itd. Možda bi se i dalo, ali ovaj ljepotan nije tome namijenjen, ovo je fina, usko specijalizirana alatkica za razno razne montaže guma, silikona, škroba i ostalih čuda od kojih su sačinjeni moderni mekani umjetni mamci.

Tehnikalije:

Duljina: 2,29 m

Promjer (debljina) vrha: 1,2 mm

Promjer kod drške: 9,8 mm

Duljina drške i radnog dijela: 39 + 190 cm

Duljina drške od role do kraja: 28 cm

Težina: 105 g

Težina bacanja: 0,5- 7 g

Broj vodilica: 10, Fuji K

Razmak između vodilica: 91-29-22-18-15-13-11-10-10-10 (cm)

Promjer: ulazna 18-12-10-8-6-5-4-4-4-5 vršna (mm)

 

Više fotki na http://forum.spineri.com/viewforum.php?f=18