Rapture

Talijane možete i ne morate voljeti (ja spadam u ove druge), no ne možete im osporiti smisao za dizajn. Bilo da pričamo o autima, obleki, ili štapovima za ribolov, mora im se priznati da rade lijepe stvari.

rap7

Tako je i sa Rapture štapovima za špinanje. Katalog za 2015/2016.  godinu je imao par modela koji su mi privukli pažnju, a sa  katalogom za 2017.-u privukli su svu moju pažnju. Preko 60 stranica štapova za špinanje, od onih za UL, do moćnih motki za ganjanje ponajvećih morskih predatora. U ovom tekstu predstavio  bih  par modela koji spadaju u tzv allround grupu, pričamo štapovima koji pokrivaju lagani do srednje teški spin, a kada mi moj XT Mode dosadi, na red će doći i modeli za UL game, s kojima Rapture ne oskudijeva, naprotiv. Mogli bi se u narednim danima dotaknuti i štapova poput  Firewinda i Delsola,  koji spadaju u fine alatke za finesse ribolov, poput ribolova grgeča silikoncima na laganim glavama, ili pak bassa sa neotežanim silikoncima.. No, vratimo se allrounderima.

rap1

Prvi štap koji mi je zapeo za oko bio je Outlaw, i to još u vremenima kad nisam svaki dan provodio u FPu. Eging modeli štapova, tj štapovi namijenjeni lovu ligni i sipa, većinom imaju slične karakteristike, neovisno o imenu proizvođača. Odlikuje ih brza i  osjetljiva špica koja mora moći kvalitetno animirati skosavicu i isto tako  prenijeti svako čudno događanje oko skosavice te blank progresivne akcije, da bi se spadanje prevarenih  glavonožaca svelo na minimum. Iako se u katalogu blank vodi kao regular i regular fast, u praksi je ovaj štap u duljini 2,40 m i težine bacanja 7-35 g  jako brz pa je pogodan za razne moderne tehnike, od jiganja do twitchanja i vođenja površinaca.  Riptide isto spada među eging modele, no nešto je jači i time pogodniji za veće skosavice, silikonce na težim glavama i veće voblere i površince. I Outlaw i Riptide napravljeni su od CX-1 karbona te opremljeni drškama od eva pjene i Sea SiC HD  K vodilicama složenim po K-R konceptu.

rap6

Impreza i Purezza poprilično su slični štapovi, svaki sa svojim adutima. Purezza je opremljena Titanium SiC vodilicama klasičnog oblika, dok je Impreza opremljena K vodilicama. Dolaze u 2 duljine (2,40  i 2,70 m)  i 2 raspona težine bacanja, 4-28 i 7-45 g za Purezzu, te 5-30 i 10-45 g za Imprezu. Zbog K vodilica i haltera sa karbonskim prstenom s kojim  se rola priteže odozgora, Impreza djeluje modernije pa će biti odabir spinera koji vole takav pribor, dok će Purezza više poklonika steći među ribičima koji preferiraju klasiku.

rap3

Seals i Signal Master dva su finjaka koji i bez role odlično leže u ruci, jer je balans pogođen u centimetar. Seals se u duljini 2,60 m i težine bacanja 7-35 g se zbog fine špice doima kao jako dobar izbor za ganjanje brancina neotežanim, ili tek lagano otežanim silikoncima, a  Signal Master u duljini 2,40 m  i težini bacanja 4- 28 za ribolov istih riba površincima i twitch voblerima.  U slatkim uvjetima,  Seals je odličan bassevski štap, kad velikousti zahtijeva finu prezentaciju, a itekako bi poslužio ganjanju   mrena i klenova. Signal je isproban i pokazao se odličnim za bassa, a imao bi što reći i u ribolovu bolena površincima, voblerima i jigovima težine 10-15 g.

rap8

Sothis i Calibra su za ekipu koja ne želi dati više od 100 eura za štap, ali žele štap dobrih radnih karakteristika, allroundera  s kojim će moći loviti sve, od bolena na rijekama, preko štuka na grabama i strijelki i brancina na godišnjem. Obično takvi štapovi nisu izgledom ništa spektakulano, no s ova 2 šminkera to nije tako. Oba imaju zanimljivo riješen držač role, što ih izdvaja od ostatka ponude, kao i vodilice otporne na sol i dršku od eva pjene.

rap5

Generalno gledano, svi predstavljeni štapovi odrađeni su dosta pedantno i nude dosta gledano u odnosu uloženo- dobiveno. Budući da cijene počinju od nekih 500 kn za Calibru, npr, svatko si može naći model primjeren njegovim potrebama. Ja sam se, na kraju, odlučio za Outlawa.. Iako je na blanku lignja, ili baš zato.

Za više informacija,

http://www.ribolovnipribor.hr

rap2

Goran Pišćak- NoName