Par excellence

Ultralight ludilo počelo je u Hrvatskoj nekako sa pojavom upravo Garbolinovih UL modela štapova, Ghetto Riderom i Game Hunterom. Novi val ludila izazvao je još jedan Garbolinov model štapa za ultralight ribolov punog imena Game Excellence Micro Lure. Excellence i na engleskom i na francuskom znači isto- izvrsnost, ili nadmoćnost pa smo odlučili testirati izvrsnog.

Excellence dolazi u 2 duljine, 2,20 m i 2,50 m, jednakih težina bacanja, bar na papiru. U stvarnosti je to malo drugačije, no krenimo redom. O završnoj obradi ne treba trošiti puno riječi, ekipa iz Garbolina već 70 godina radi štapove i znaju svoj posao. Excellencei su opremljeni Fuji K vodilicama (8 kod kraćeg, a 9 kod duljeg modela) i Fuji halterom, a teški su 102, odnosno 108 g.

IMG_3334-1

Model dug 2,20 m smo prvi dobili u ruke i testirali ga prvo na Savici loveći crvenperke na Robijeve nimfe i male gume. Zbog fine špice zabačaji umjetnih mamaca čija se težina vrti oko grama baca 10-ak metara pa smo uživali u drilanju mnogobrojnih crvenperki, a šećer na kraju je bila crvenperka oko 30 cm. Zatim smo, ohrabreni ulovima mlađeg Kolarića, odlučili Excellencea podvrgnuti malo žešćem testu na Savi. Manji klenovi i jezovi, koji su fino primali na manje kruškice tog dana su bili samo uvertira za onaj pravi test, a to su mrene. Žilavi blank nije imao nikakvih problema sa ribama do 65 cm, tako da smo jedva čekali da se dočepamo i duljeg modela.

IMG_3346-5
IMG_3360-1

Onaj strah da će na tu duljinu štap te težine bacanja biti premekan istopio se čim sam ga zaštekao i jednom zamahnuo. Još jedna žila, koja se pri punom izbačaju puni do 2/3 ukupne duljine i odmah zatim vraća u stanje mirovanja.

Oko 6 sam ga pokupio u Topfishingu, u pola 7 sam bio na Savi vozeći slalom po Slavonskoj u želji da ga što prije probam. Prvi zabac Dankraftovog twitcha, taman razmišljam kak se fino osjeti kako radi u struji, tup, klen od 40! Oke, Excellence, zovem te lucky odsada za uvijek. Ta 40-ka nije imala nikakve šanse, blank ju je ukrotio i izvadio u roku odmah, kao i bolena oko 60 cm nešto kasnije i nešto niže. Nekoliko dana kasnije, jedan krasan bolen i nešto klenova u rangu 40-45 cm osjetilo je njegovu moć, a većina je ulovljena na srednjeroneće crankove, koje 250ka vodi bez problema.

IMG_2002-8 IMG_3328-1

Kraći model je odličan izbor za UL fanatike, ribolov grgeča, crvenperki, manjih klenova i ostalih malih-velikih riba na mamce do 10 g, jer fina špica će baciti i 2 g i 10 g i prenosi i najfinije grizeve. U drilu, vrh će odraditi one manje ribe, a ukoliko je s druge strane veći primjerak, cijeli radni dio blanka odrađuje bijegove i brzo zamara ribu. Za vrijeme testa na slapu na Savi Žacu je dobra mrena zbrisala dosta nizvodno, no uspjeli smo ju pumpajući je kroz brzake vratiti skoro do pod noge. FC nažalost nije izdržao zadnje kamenje, ali ono što sam tada priuštio Excellenceu, tek rijetki bi se usudili, no meni je pokazalo da se taj blank može nositi i sa daleko većim ribama.

IMG_1893-1

Ako ćemo mu tražiti manu, iako je to za cijenu koliko košta bezobrazno, onda je to način na koji je riješena zakačka za varalice. Ali to se rješava upaljačem i skalpelom za 10 sekundi. Dulji model me osvojio na prvu. Ono UL u imenu ne treba shvatiti doslovno, a možda bi to´U´ jednostavno trebalo prefarbati crnim markerom. Da, s njim se mogu bacati i varke od 3 grama, ali ovaj štap može puno, puno više. Najbolje se osjeća oko gornje granice težine bacanja, a podnosi i 3 puta teže varke.

IMG_6800-1 IMG_6785-1

Kraći model je odličan štap za guštanje, dok je duži pravi bacački stroj sa dovoljno snage da većinu mušterija koje će se naći s druge strane strune privede obali. Ako ste u potrazi za štapom koji će vam pokriti UL, L i ML ribolov, bacite oko na jedan od Garbolino Excellencea, postoje jako dobre šanse da je potrazi došao kraj.

MG_6838-1-1-3