Metalno doba

StaraZlica

Kaže wiki da je metalno doba razdoblje ljudske prapovijesti u kojem čovjek od metala izrađuje oružje, oruđe i predmete za svakodnevnu upotrebu. Mi nećemo ići tako daleko, vratit ćemo se malo natrag i prisjetiti se metalnih varalica koje su koristili naši stari. Sa njima i mi, koji smo onda bili klinci, a sad smo u najboljim godinama. I opet moram napisati da gledam te klince danas i ne znam jesam vidio jednog da se pod toplanom nabacuje bar kastmasterom, ak već ne papalinom, cetom, il nečim od ovog sa slika.. Ali Flash J svi imaju. I pola ih daje ruku u vatru da je to naj varka za bolena ikad. Nije da ne vjerujem, ali..

_MG_5332-5

Do prije par godina ova 3 komada metala bila su u udarnoj postavi svakog lika koji je došao pod toplanu, drek, ili nizvodnije na otoke s namjerom da ulovi bolena. Starija ekipa još njeguje običaje iz prošlosti, ali mlade snage ih ne j… 5%. Možda nakon ovog teksta neko od njih kupi štap težine bacanja veće od 12 g i duži od 2,10 pa skuži da metal još uvijek igra. Pa ajmo redom.

_MG_1373-2

Kastmaster. Što napisati o varci koja je potukla bolena i bolena? Niš, potukla je bolena i bolena. Amen, haug. U domovini između ostalog služi za jiganje bassa/walleya/pastrve. Kod nas je uz bolene, somove i mrene varala i klenove, jezove i pastrve po jezerima. Izrađuje se u težinama od svega par pa sve do preko 100 grama. Aerodinamična i hidrodinamična je i da se prezentirati na hrpu načina, od dna do površine. Sistem sa streamerom, ili običnom trocom s repa popera s perjem je ubojit za bolena. Ako brijete na ` kupujmo hrvatsko` šprehu, tu je Papalina od DTD-a. Zamišljena za more u startu, al se savršeno snašla i u slatkom okruženju.

DSCF4691-3

Cet, iliti Effzett. DAM Effzett. Jedna od najkopiranijih žlica ikad vjerojatno i definitivno jedna od najpoznatijih. Ono što je Dardevle u Americi, to je Effzett na starom kontinentu. DAM je kao firma nekad bio pojam, onda je potonuo, no koliko čujem, jedna velika firma je uletila u DAM pa postoji šansa da i današnji klinci love somove na dupljake, ili pak rastave dupljak i razvale štuke kao stari majstori nekad. Dupljak je dupli cet, btw i ak odete pod slap ziher će ga bar jedan od ona 3 penzića imat na kopči dok ganja soma.. Ak odete na Stružec, šanse su vam još veće. Kad ste već tam, produžite do kanala da vidite jel turopoljkama još uvijek fali željeza u krvi.

_MG_5323-Edit-4
_MG_5367-7

_MG_1378-3

Strata spoon se pojavila nešto kasnije, g. Rabatić ju je čini mi se prvi otkrio i isfurao i meni je priuštila par krasnih rib(olov)a. Ne mogu reći da je bolja od kastića, ali mi je definitivno draža. Također zamišljena za ribolov bassa po zimi i također se super pokazala na Savi. Mislim da ih više nema za kupiti kod nas pa ju spominjem tek tolko da vidite šta ste propustili dok ste se igrali u pješčaniku i navlačili curice za kečke, a nas su navlačili boleni i somovi po Savi.

Zadnja varka u ovoj priči neka bude Tasmanian Devil. Jedna varkica form Down Under koja se pokazala lovna širom svijeta. Mali vrag je ulovio dosta velikih riba, a pokazao se posebno učinkovit preko ljeta, pretpostavljam zbog male siluete i te lelujajuće akcije uvjetovane krilcima sa strane. Uz nebrojeno puno bolena i klenova, na njega sam potegao i prvu jezersku pastrvu. Meni dovoljno da se nađe među ovim velikanima.

IMG_2594-1

Leptiri, metalni vajbovi, spinerbejti te kojekavi tandemi su priča za sebe, o njima nekom drugom zgodom!