Gary Yamamoto

1

(photo by Dario Rakovac)

Gary Yamamoto je ime poznato diljem svijeta, ponajprije u bassolovačkim krugovima, ali i šire. Iako je stari lisac čini mi se prošle godine izbacio novu liniju hardbaitsa, odlučili smo se pozabaviti gumama na kojima je izgradio ime i stekao svjetsku slavu. Iako ih ne treba uopće predstavljati, odlučili smo napisati par redaka o nama najlovnijim modelima. Prvih 5 kako slijedi:

Senko

_MG_6537
Lovili smo sa Senkom na mnoge načine i kao da nema pogrešne vrste vođenja ovog izgledom tako jednostavnog, a opet rijetko lovnog komada nasoljene gume.

Carolina, texas, wacky, shaky, …, you name it, Senko ́s got it! Gdin Scott Hammer nabrojao je 78 načina montaže, pa ti vidi.. Iako zamišljen kao soft jerkbait, Gary ga vidi kao finesse bait i misli da većina ribiča lovi prebrzo njime.

Tako bi, da mora birati, vjerojatno izabrao najjednostavniji način montaže. Ja bih se složio. Senko  montiran  na  neotežanu  worm udicu  pokazao mi  se  kao  ubjedljivo  najlovnija  solucija.

Tako montiran, Senko lovi u svim slojevima vode, ciman po površini, dok treperi u propadanju, ili dok leži na dnu.

Swimming senko

_MG_6542

Swim senko nastao je dodavanjem repa sa swimbaita Senku. Dok se sa originalom volim igrati i voditi sa puno cimanja, Swim senka manje više uvijek vodim ravnomjerno. Montiranog na običnu, ili otežanu wormicu volim ga šetati po poljima lopoča po samoj površini da brboće i radi brazdu.. Kao i kod originala, nisu štedjeli na soli pa se da lijepo bacati, a na Boroviku sam mu npr znao dodati i bullet otežanje naprijed da bi letio još dalje.

Za razliku od originala koji lovi basseve svih raspoloženja, Swim senka preferiraju raspoložene, aktivne ribe. Zato nemamo problema ni sa onim od 12,5 cm, i pedljaši ga uredno napadaju.

Kreature

_MG_6550

Kreature općenito (creature- stvor) ne oponašaju plijen ikoje vrste, već izgledaju poput fantastičnih kukaca, ili vanzemaljskih oblika iz filmova. Yamamoto je u Kreature umiješao malo od Hula gruba, malo od Senka i još malo.. Da se nađe. I dobio je ubojicu. Ovo čudo radi i pri najsporijem povlačenju, ili u propadanju. Teško 12 g u prvom redu namijenjeno je za flipping, ali možete njime između ostalog loviti i kao topwaterom.

Ja preferiram prvi način, volim ga bacati u najgori mogući lom jer Kreature će gladan bass napasti jer je gladan, a sit iz radoznalosti, ili jer  ́misli ́ da mu neko čudovište upada u njegov prostor. Win-win situacija kako god okreneš.

Kut tail worm

_MG_6543
Kut tail mi dođe kao nekakav most između Senka i Swim senka.

Pojednostavljeno, ako pričamo o akciji, Senko ne radi ništa, Swim senko radi svašta. Kut tail je negdje između.

Zbog tog odrezanog repa vijuga, ali ne previše pa je zanimljiv i neutralnim ribama. U bassolovu je manje često više, pogotovo u ljetnim mjesecima!

Uglavnom, ovo je odličan komad silikona kada niste sigurni kako se bassevi osjećaju jer se može voditi na način da radi dosta nereda, a može se koristiti i kao finesse varkica kojom ćete podjednako dobro moći provocirati grizeve aktivnih, poluaktivnih i neaktivnih riba, mijenjajući tek brzinu povlačenja.

Flat tail worm

_MG_6549
Iako Ameri preporučuju drop shot i texas montažu, ja ga preferiram bacati neotežanog.

Njega u principu bacam kad se hoću zabaviti i vodim ga sa puno cimanja. Plosnato tijelo odlično reagira na ovakvo vođenje, no ne leti nešto pretjerano pa je potreban laganiji pribor koji savršeno odgovara manjim bassevima od kojih veći teško da uopće mogu doći na red.

Tanja wormica i graba sa određenom količinom basseva je sve što vam treba za ugodno provedeno popodne u društvu flat tail worma.

 

U mojim rukama ponajprije lovi manje ribe, ponajviše zato jer ne slušam amere pa veće ne stignu na red.

2
6

Dostupno u Topfishingu!