Čudnovati kljunaši

yasei dropshot

Dok je u svijetu normalno bacati i loviti na srednjeroneće i dubokoroneće voblere, kod nas to spada u sferu znanstvene fantastike za većinu spinera. Valjda ekipa čim vidi kljun dulji od centimetra vidi  i taj vobler kako je zacvikao negdje. I to na 4 metra dubine, gdje tek rijetki dopiru..

Vobleri poput Rapalinog Shadow Rap Shada u dubljoj izvedbi, ili Sakurinog Silf Shada, koji je nažalost plesao samo jedno ljeto, legendarnog Tail Dancera, Shad Rapa, Angela, ili Ružnog Pačeta nezamjenjivi su kad treba zagrabiti malo dublje, jer niti su kederi uvijek uz samu površinu, niti su grabežljivci uvijek raspoloženi dići se pod površinu i ganjati tamo. Pogotovo ako je plijen u pola vode.

shadow rap

I razumijem strah od gubljenja skupe varke, ali većina srednjeronaca, a dubokoronaca pogotovo roni pod kutem od 30-45°, neki  i okomitije, odrađeni su kao floateri i jako dobro, daleko bolje od plitkoronaca, zaobilaze prepreke i odbijaju se od njih.

A prepreke su mjesta gdje obično grabežljivci čekaju.

Pogotovo kad Sunce zapeče, temperatura vode se, pogotovo u površinskom sloju digne, a postotak kisika smanji. Hladovina majka. Na takvim mjestima se i grabež osjeća sigurnije. Neki dan sam se nahitavao prvo površincima, zatim plitkoroncima u potrazi za bolenom. Nita. Ni kljuna, ni krilaca. Prvi prolaz Shad Rapa uz kamen donio mi je griz bolena, mada sam mislio da ta SFC boja nema šanse u bistroj vodi. Riba je već bila u podmetaču kad je otresla glavom, spetljala udice u mrežu i otišla bez fotke.

O spinu mrene na srednjeronce mi je uopće glupo pisati. Ima trenutaka kad cmokču po kederima uz samu površinu, ali daleko je više onih kad im treba ponuditi varku nešto dublje.

scb crank sakura fishing

O somovima, smuđevima, klenovima po prijelazima, pastrvama, ili  bassevima po dubljim šodericama, itd, i učinku koji varalica vođena na pravoj dubini isto neću.

l5

Pa kada vam prodavač u ribičkoj trgovini ponudi nešto s kljunom veličine palca, nemojte zakolutat očima, nego se sjetite ovog članka i tu hrpu plitkoronaca nadopunite s kojim srednjeroncem, u floating izvedbi za početak. Kad steknete povjerenje, probajte i kojeg u SP verziji.

Ovaj članak nosi to ime s razlogom.