Challenged

_MG_4860-Edit

Najmasovnija spin tekma u Hrvata i ove godine održala se u organizaciji ribolovne trgovine Topfishing u suradnji s ribolovnim društvom Piškor na jednom od najpoznatijih štučjih jezera, popularnom Ontariju u zagrebačkom Blatu. Topfishing i Piškor su stari frendovi, Sakura i Okuma partneri u koje se frendovi mogu pouzdati, a odlični Picksiebneri polako postaju ´kućni bend´ koji uvijek naprave odličnu atmosferu.

Na Ontario Challengeu nastupilo je oko stotinjak natjecatelja sa jasnim ciljem- da ulove najveću štuku koja će im donijeti 1000 eura kao glavnu nagradu. Najs(p)retniji je ovaj put bio Željko Vedernjak, kojeg bez pretjerivanja možemo svrstati među najveće face na ribolovnoj sceni, jer Žac je stara iskusnjara koja se podjednako dobro snalazi u svim ribolovnim tehnikama.

IMG_2240-Edit
_MG_4853-Edit

Sama tekma je počela dosta žustro, prve štuke su pale već u prvim minutama i ona loša predviđanja o neaktivnim štukama i lošem ribolovu pala su u mutnu vodu Ontarija odmah u startu. Silikonci su se još jednom pokazali neodoljivima za prugaste razbojnike. Razbojnike jer su se mahom lovile ribe do kilu i pol, dugački i mršavi mužjaci sa vidljivim ranama od mrijesta, sa tu i tamo kojom ribom preko dvice.

Robiju je u trećem zabacu riba oko petice stisla L16 Shada montiranog na otežanu wormicu, no kombinacija ekstra jakog i brzog štapa i pauze od par mjeseci rezultirala je prebrzom kontrom i prokockanom prilikom da se proslavi. Kako bilo, vjetar koji je puhao i mreškao površinu vode išao je na ruku natjecateljima prvih par sati tekme i lovilo se solidno. Baš kako je vjetar počeo jenjavati, Vedernjak je potegao najveću ribu natjecanja. Bijeli Prey 115 vođen sa dugim pauzama postao je plijen štuke duge 86 cm i teške tek nešto manje od 3,90 kg.

_MG_4952-Edit

Nešto nakon Žaca, još jedna legenda hrvatskog udičarskog sporta, Zdravko Šavor na identičan način prevario je ribu od 2,70, samo je ovaj put tvičan bio Realis jerkbait 120. Nakon što je vjetar stao i sunce zapeklo lovilo se sporadično. Tu i tamo koja bi se polakomila za kakvim mišem, ili leptirom. Kad se nebo nakratko naoblačilo negdje na pola tekme, grizevi su se opet pojačali, a dobitne varalice su opet bili silikonci, žlice i leptiri. Kako se vrijeme smirilo, tako su i štuke upale u letargiju i Vedernjak je bio sve bliži glavnoj nagradi.

Poziv sucima da izmjere 2 ribe koje je na sjevernoj strani jezera ulovio Matej Ložnjak ga je zasigurno malo ´brecnuo´, jer ona veća težila je 3,55 kg. Još jedna od 2,66 kg koju je ulovio neposredno nakon prve bile su dovoljne za odlično drugo mjesto. Treći je bio Miroslav Fistrić, veliki poznavatelj Ontarija i navika štuka u njemu.

_MG_4926-Edit

Prvo mjesto je odnio Marko Stanić koji je cijelu tekmu odlovio sa Idrinim mišem, varalicom koja je ulovila nebrojeno štuka i kojoj Marko očito bezgranično vjeruje. Vjernost i vjera donijeli su mu prvo mjesto sa ukupnim ulovom od okruglih 6,5 kg.

_MG_5024-Edit _MG_5057-Edit _MG_5073-Edit _MG_5094-Edit

Mi ovim putem čestitamo trgovini Topfishing i ribolovnom društvu Piškor na još jednom odlično organiziranom i odrađenom Challengeu, kao i svim sudionicima koji su se pojavili na ovom izazovu. Izazovu utoliko što je trebalo uložiti puno truda da bi se prevarila štuka u uvjetima koji danas vladaju na Ontariju. Mi Spineri, kao i većina špinera vjerojatno, se sa sjetom sjećamo vremena kada je Ontario bio jezero puno trave i, posljedično, debelih, lijepih i prekrasno prošaranih štuka. Štuke lovljene ove godine su, zahvaljujući prekobrojnoj populaciji amura koji su pojeli sve zeleno u Ontariju, nažalost tek bllijeda slika riba koje su se lovile prijašnjih godina.

_MG_4966-Edit

Nadamo se da će na budućim izazovima na miševe, silikonce, tvičeve i ostatak arsenala koji špineri nose po kutijama, torbama i džepovima opet udarati uhranjene i lijepo pigmentirane mame. Ne treba puno, Ontario ima bogatu populaciju štuka, tek onu amursku treba dovesti u red da bi Ontario zasjao punim sjajem.

Ontario Challenge 2015