Bosco Nuovo

_MG_6961

Zahvaljujući Krmpi, probali smo još jednu igračkicu iz Japana. Štapić punog imena i prezimena Graphiteleader Bosco Nuovo 642L. Za frendove, Boško.

Olympic je jedan od najpoznatijih japanskih proizvođača štapova. Uz to što rade za sebe, tj proizvode štapove pod imenom Graphiteleader, rade i za druge, veće, tj isfuranije igrače i tada uz kvalitetu ekipa plaća i ime često ne znajući da su to isto, ili vrlo slično mogli dobiti za manje love. No, o ukusima se ne raspravlja.

Bosco Nuovo predstavlja ulazni model u Graphiteleaderovoj ponudi, cijena mu varira od 120 do 180 eura, ovisno o tome gdje ga nabavljate. Sa cijenom od 120 eura jedan je od best buy štapića za ljubitelje lakšeg špinanja koji briju na finoću.

_MG_9676
_MG_9674

Štap je dug 1,93 m, težine bacanja do 7 g i težak je okruglih 100 g. Vrh je debljine 1,2 mm, a kod drške blank je 8,7 mm u promjeru. Graphiteleader, kao i dosta japanskih firmi u zadnje vrijeme, štapove dijeli po očekivanoj lovini. Pa tako imate štapove za pastrvu, štuku, bassa, rockfishing, glavonošce, itd. Bosco nuovo spada u black bass, perch & zander familiju.

Mi smo ga oteli Krmpi na 2 dana zbog testiranja i otišli loviti basseve i grgeče. Težina bacanja je realno označena (0.9-7g) i iako ima oznaku L (light) u imenu, UL varkice mu leže najbolje. Bacali smo Slitove i Shinere na 2-3 g teškim glavama, manje neotežane silikonce ( GY Flat tail i sl) i manje voblere- 5 cm duge Kuwagate. Iako Graphiteleader za pastrvu nudi cijelu paletu štapova, Bosco Nuovo je po meni odličan izbor za spin pjegavih. Krmpa ga je odveo na druženje s pastrvama i kaže se najbolje osjeća do leptira vel. 2. Razumljivo zbog malo  ́mekše ́ krivulje blanka pod opterećenjem. Zbog te iste krivulje, ribe s Bosca ne otpadaju tako lako.

_MG_6963 _MG_9665

Kratka (dvodjelna) drška pomaže kod zabačaja ispod ruke, ili na manjem prostoru, tako da su majstori iz Graphiteleadera uz bassa, grgeča i smuđa komotno mogli dodati i pastrvu. Za pretpostaviti je da su im modeli za pastrvu još mekše akcije, ali ponavljam, ovaj štapić se ubio za spin pastrve. Prije nego za bassa, jer dosta varki namijenjenih velikoustom ne možete pravilno prezentirati ovim štapićem. Za finesse fishing, tj manje neotežane silikonce je oke, spinnerbait bilo koje veličine zaboravite.

_MG_6973 _MG_6976

Uz to što manje voblere i terete općenito baca jako daleko, pod ribom radi gotovo cijelom dužinom. Ali nije spor, da se razumijemo, već ima tu progresivnu akciju gdje gotovo cijeli blank sudjeluje u zamaranju ribe. Neki naši majstori, poput Žaca Ultegre ga zato koriste i na Savi. Bio sam svjedok kada je u nekih 45 sekundi na malog Bosca zategao, izdrilao i pustio mrenu oko kilu i pol, dvije. Brkata se nije ni snašla. Ni ja se nisam snašao, zato i nema slike.

zac

Na blank, za koji na netu piše da je ojačan Graphiteleaderovom Graphite Cloth tehnologijom i koji bi zbog odličnih performansi sam po sebi mogao koštati koliko košta cijeli štap, namotane su Fuji K vodilice. I to ne bilo koje, nego Fuji SiC! Napisano je već više puta na ovim stranicama, napisat ću opet; Fuji K su stvarno anti tangle. Jednom kad se naviknete da se špaga ne petlja oko njih ni pri najluđem twitchanju, teško se naviknuti na neke druge vodilice i koncepte. Tu je i Fuji halter i drška od kvalitetnog pluta.

_MG_6977 _MG_9659

Sve u svemu, opći dojam je odličan, a uz sve pluseve koje je dobio Bosco i Graphiteleader je dobio jedan. Naime, na blanku jasno piše Made in China. Većina proizvođača će napisati kada je je nešto made in Japan. Kada je nešto iz Vijetnama, Koreje, ili Kine, zemlja porijekla se rijetko spominje. Ili piše designed in Japan/USA/Sweden. Boško je Kinez, ali Kinez sa pedigreom. Nešto kao chow chow, samo jeftiniji.

_MG_9669
_MG_9686-Edit

Što sve nudi Graphiteleader možete vidjeti na http://www.olympic-co-ltd.jp/enfishing/index.php, a najlakši način za doći do ovog štapa (i mnogih drugih) je preko Tonija. Mejl za info i upite:

aciler@net.hr.