Blaženi silikon

Lagani povratak u prošlost za neke nove klince. I stare bikove ko ja koji su zaboravili da se lovilo i prije ovih novih ninđa silikona, kako ih  Zlaja zove.

silikon shad tvister orka

Mislim da je Mogambo jedan od prvih silikonaca u ovom odabranom društvu koji sam napiknuo na udicu pa je red s njim i početi. Film Mogambo ziher niste gledali, al na Mogamba ste ziher naletjeli, il bar čuli za njega, koliko god mladi bili. Repina koja se uvija pri povlačenju zainteresirala je nebrojeno štuka, a dobar broj i ulovila. Smuđevi i somovi se podrazumjevaju, kao i savske lopate koje su na mahom Mogambo mazali Vić i Fyo, dok su još bili golobradi tinejdžeri (fotka malo niže :).

silik1

Sandra je nešto finija, ipak je francuskinja i brije na croissante i champagne, a ne na beer and burgers ko Mogambo. Finija je i utoliko što ima tanji i mekši rep, još k tome izbušen. Sve to daje joj ´mekši´ rad. Finiju vibru. Pa sam nju bacao kada bi iz nekog razloga štuke samo pratile Mogamba, ili mu tek gricnule rep.

silikonac sandra delalande

Nakon Sandre se i mom životu pojavila Sirena. Joca Orka je napravio čudo od varke i kad sam ih prvi put vidio kod Mrve pao sam na dupe. Uskoro su se pojavile u dućanima i pokazale se fantastično. Dovoljan je bio samo 1 krivi pogled da taj tanani repić zadrhti. I boje su bile fantastične,  tako da sam se cijelu jednu zimu gotovo pa isključivo družio s tom Vojvođankom.

orka shad tvister

 

Veći modeli Sirena kao i Shad tvistera (slika mlađahnog Pavića :) okačeni na jig udice manje gramaže, ili na veće worm udice radili su dar-mar po vodama sa štukama. Siguran sam  da i dan danas veća Sirena i veći Shad tvister mogu stati na crtu bilo kojoj jegulji, ili nekoj sličnoj isfuranoj varki.

silikonske varke3

Priču o shadovima kojih se vrijedi prisjetiti bih započeo ´kingićem´. Pravo ime je Miss Shad, u bliskom je srodstvu sa Sandrom, ali ga je Rista iz nekog razloga nazvao kingićem i uskoro je i  njegov ubitačno lovan način prezentacije te varke smuđu bio prozvan kinguliranjem. Majstoru još jednom kapa dole, a vama, klincima, tema za razmišljanje šta je to majstor radio sa ´kingićem´ napiknutim na tek par grama tešku glavu po savskim babicama da je bilo tako učinkovito..

silikonac profi blinker

Attractor je bio jedan od prvih silikonaca masovno prihvaćen od strane savskih špinera. Obzirom da ga je bacala hrpa ekipe, glupo je uopće pričati što je sve ulovio. Ulovio je SVE! Minus mu je bila dosta visoka cijena, no to danas više nije slučaj. Ili smo mi svi skupa prihvatili da je ribolov postao skup hobi, ne znam.

silikonske varalice

Ono što je Risti bio kingić, nekom drugom Attractor, meni je bio 9,5 cm dug Slotter Shad. Ono što mi je u startu bilo fascinantno kod te varke je da je jednako dobro radio na glavi od 5 i 35 grama. Repić je radio i pri najsporijem povlačenju, bokovi su odradili svoje pri cimanju na laganoj bulji i to je bila varalica koja je imala moje bezgranično povjerenje i s kojom sam obično počinjao i završavao ribolov i posljedično ulovio valjda sve što pliva u našim vodama.

silikonac slotter shad

Slottera sam malo zapostavio kada je Storm izbacio WildEye seriju. Ripping shad, Jigging shad, Swim shad, Suspending shad, vaki shad, naki shad.. U principu pričamo o glavinjarama, težim i lakšim. Jigging shad mi je bio favorit po zimi, Ripping shadom sam se nabacivao preko ljeta. Jednog su smuđevi gutali do grla, drugog boleni nisu mogli vidjet. Ni jednog ni drugog skoro pa više ne bacam.. Zašto, ne znam!

storm lures

silik2

Biscay Minnow me jako podsjeća na te starce, plus izgleda bolesno  i jedva čekam da ga zabacim!

storm biscay minnow

Neki dan je u Topfishingu osvanuo Foxov Zander shad. Više se ne sjećam je li se i nekada tako zvao, ali oblik je taj. Ako lovi ko nekada, mogli bi se i opet malo družiti.

fox zander pro