Awaruna

_MG_6532

Proizvodi japanske firme Pontoon 21 bili su do prije 2 godine rezervirani isključivo za one sa deviznom karticom i Paypal računom. Zahvaljujući trgovini Anglers Zone, tj Mariju Matijašiću, njenom vlasniku i hrvatskom reprezentativcu u lovu pastrva (repka je uzela broncu ove godine na svjetskom!

), već neko vrijeme dostupni su i svima ostalima u Hrvatskoj. Obzirom da i sami već neko vrijeme uspješno lovimo Awarunama, odlučili smo ih predstaviti onima koji ih možda do sada nisu koristili. Awaruna silikonci su se u kratkom vremenu pokazali i dokazali kao iznimno lovne i na moru i na slatkim vodama, kako za  ́prave ́ grabežljivce, tako i za one oportunistički nastrojene vrste poput mrena, ili savskih deverika koje ne propuštaju mesni obrok kada se keder mrijesti.

_MG_6989
_MG_6884

Budući da se proizvode u duljinama od 3,7 cm, 5 cm, 6,3 cm, 7,5 cm i 10 cm i dostupne su u 15-ak dekora, jasno je da su zanimljive svim ribolovcima, od onih koji se  ́igraju ́ sa UL proborom, do onih koji ganjaju razne nemani po većim rijekama, jezerima, ili moru.

Ono što na prvu privuče pozornost i po čemu je Awaruna prepoznatljiva jesu rebra na trbuhu koja počinju na četvrtini tijela. Ta rebra, kako tvrdi proizvođač, doprinose boljoj akciji mamca. U kombinaciji sa četvrtastim repom, Awaruna uistinu radi cijelim tijelom i tako mami ribu. Mi bi dodali da je proizvođač inteligentno ostavio glavu mamca cijelu i tako poboljšao čvrstoću i otpornost, tj trajnost varalice, jer ovako će sigurno izdržati više riba. Sljedeća stvar iz koje se vidi da ekipa iz Pontoon 21 razmišlja o krajnjem korisniku i koja je za pohvalu je kanal koji ide kroz tijelo i koji olakšava montažu Awarune na udicu. Nekima će na pamet pasti da bi u taj kanal mogli ugurati komad olovne, ili neke druge žice (ili tanjeg čavla) i tako po želji otežati Awarunu montiranu na wormicu bez puno muke.

_MG_6499_MG_6489

Rep se na prvu čini preširok, ali samo na oko. Pod prstima je ta četvrtasta lopatica mekana i u jačoj struji se čak i svija na krajevima pomalo, dajući ritam sitnoj, živčanoj akciji cijele varalice koja u kombinaciji sa, kako to proizvođač naziva, gleamy coloringom, tj načinom bojanja silikona da ovaj izgleda vrlo blizu  ́pravoj ́ stvari- živom plijenu, daje izrazito lovnu varalicu u svim uvjetima. Taj  ́Rincoal ́ (Pontoonov naziv za njihovu tehniku bojanja silikona) u vodi izgleda i bolje nego na suhom, a u odnosu na fotke, čak i naše, pogotovo. Definitivno jedan od najbolje obojenih ilikonaca koji su mi prošli kroz ruke. Sam silikon je dosta izdržljiv, varalica izdrži i 3-4 ribe, a da se ne podere. Jednu sam kratio više puta, od 7, 5 cm došao sam do 5, a da nije izgubila na akciji i lovnosti. U procesu kraćenjaulovila je 7-8 riba. Ulovila bi ta i još, ali je ostala u Savi.

_MG_5559

_MG_6471

_MG_6768
Na testu na Savi pokazala se odlično u svim segmentima. I na najlakšim glavama guma radi odlično, na cimanje izbacuje bokove, a rep odgovara i na najmanji pomak vrha štapa, ili promjenu vodene struje.

Awaruna fino radi bokovima već i na najsporije povlačenje, a u jakoj struji opet ta vibra nije prenapadna. Zbog već spomenute široke lopatice repa,  ́grabi ́više vode i tone nešto sporije od shinera, ili Slit shada jednake duljine na jig udici iste gramaže, što ponekad ima svojih prednosti.

Lako je ubrzati tonjenje silikonca, teško je usporiti ga, a ponekad ribi treba dati vremena da se odluči na napad.

Ono najbitnije ribolovcu- lovna je. Prevarili smo nekoliko krasnih mrena, par klenova i nešto bolena trkača u par sati ribolova, već ranije se pokazala kao otrov za grgeče i pastrve u manjim dimenzijama, a slike s neta dokazuju da ni štuke ni smuđevi imuni na Awarune.

Sve u svemu, odličan komad gume uredne cijene (po Europi se paket kreće između 40 i 50 i više kn) koji ima palac gore od Spinera.

Info i narudžbe na     http://anglerszone.com.hr/